you're reading...
diverse

DE CE ALERGI – ÎNCOTRO ALERGI? mana de luni

 

 

DE CE ALERGI – ÎNCOTRO ALERGI?

 

de Robert J. Tamasy

 

 

În zilele de astăzi, atât de agitate şi chiar frenetice în lumea afacerilor, se pare că fiecare încearcă cu disperare să ajungă în faţă cât se poate de repede. Încotro alergi tu? Sau poate întrebarea ar suna mai bine: de ce fugi şi încotro alergi?

Len, un prieten de-al meu, în cadrul unui articol a lansat aceste întrebări. L-am rugat să-mi permită să folosesc punctele cheie pentru a le adapta în „Mana de Luni”.  Articolul său era intitulat „Patru calităţi ale omului lui Dumnezeu”, iar eu am văzut că acestea se aplică  şi comunităţii profesionale şi de afaceri ce slujeşte lui Dumnezeu. Chiar dacă nu te vezi pe tine însuţi în felul acesta, te rog urmăreşte până la capăt aceste gânduri pentru că ele sunt relevante pentru noi toţi.

Articolul era centrat în jurul unui pasaj din Noul Testament, în care apostolul Pavel scria câteva cuvinte ucenicului său. Timotei.  După afirmaţia „Căci iubirea de bani este rădăcina tuturor relelor; şi unii, care au umblat după ea, au rătăcit de la credinţă, şi s-au străpuns singuri cu o mulţime de chinuri”, Pavel adaugă „Iar tu, om al lui Dumnezeu, fugi de aceste lucruri, şi caută neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţa.  Luptă-te lupta cea bună a credinţei; apucă viaţa veşnică la care ai fost chemat, şi pentru care ai făcut aceea frumoasă mărturisire înaintea multor martori.” (1 Tim. 6:10-12)

Acest pasaj din Sfânta Scriptură ridică patru întrebări pentru toţi cei implicaţi în lumea afacerilor:

De ce fugi? Putem fugi de multe lucruri – eşecuri din trecut, fie ele personale sau profesionale; obligaţii financiare; experienţe sau amintiri neplăcute; situaţii stresante.  Dar, fugind de aceste împrejurări, nu cumva suntem tentaţi să ne compromitem etic sau să ne trădăm propriile convingeri? De aceea urmaşii lui Hristos sunt îndemnaţi în 1 Corinteni 10:14 să „…fugiţi de închinarea la idoli”, asta însemnând de orice te depărtează de valorile şi crezurile îmbrăţişate.

Ce urmăreşti? Pe măsură ce înaintăm la locul de muncă putem începe să urmărim diverse lucuri, multe dintre ele fiind bune: promovare, mai multe responsabilităţi, să ne aducem o contribuţie mai mare proiectului dezvoltat de firmă. Dar, în aceeaşi măsură am putea fi consumaţi şi de dorinţa de putere, poziţie sau posesie, lucruri care au la bază mândria. Ne vedem noi urmărind, după cum Pavel spune tânărului Timotei, „neprihănirea, evlavia, credinţa, dragostea, răbdarea, blândeţa”?

Pentru ce lupţi? Dacă membrii familiei sau prietenii ne-ar fi în pericol, probabil că am lupta pentru scăparea şi siguranţa lor. Dar foarte adesea ne găsim luptând pentru următoarea vânzare sau următorul client, pentru „felia de piaţă”. Din nou însă îl găsim pe Pavel îndemnându-ne la „lupta cea bună a credinţei” Ne luptăm noi lupta cea bună? Rămânen noi consecvenţi crezurilor noastre, chiar dacă asta ar însemna un cost profesional sau personal?

Pe ce te bazezi? În lumea afacerilor sunt multe lucruri pe care te poţi baza – reputaţie, statut, venit, un birou sau chiar un loc de parcare special. Suntem noi la fel de diligenţi în a ne baza pe acele lucruri care nu sunt la fel de tangibile precum cele menţionate anterior, dar care finalmente au o valoare mai mare? După cum scrie apostolul Pavel: „apucă viaţa veşnică la care ai fost chemat”. Şi dacă facem acest lucru, cum se manifestă practic în viaţa de zi cu zi?

 

Sunt nişte lucruri demne de luat în seamă, nu-i aşa?

 

Robert J. Tamasy este în prezent vicepreşedinte al Leaders Legacy, Inc., USA

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

©Acest material nu poate fi reprodus sau transmis în orice fel sau mod, fără acordul în scris al Asociaţiei Mentorendienst Braşov!

 

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

 

1.         Eşti de acord cu afirmaţia că în lumea de azi majoritatea oamenilor aleargă frenetic dintr-o parte în alta, chiar dacă uneori nu au nici o idee încotro aleargă? Care sunt observaţiile tale cu privire la acest subiect?

 

2.         De ce fugi în ultima vreme – şi după ce alergi? De ce?

 

  1. Enumeră nişte lucruri pentru care eşti gata să lupţi. Care este motivul pentru care ai face-o?
  2. Imaginează-ţi câ în pumnul strâns ţii cele mai importante lucruri din viaţa şi cariera ta. Care ar fi acestea şi de ce le ţii atât de strâns? Sunt acestea lucruri pe care nu le-ai putea pierde niciodată? Ce înseamnă pentru tine a apuca viaţa veşnică la care ai fost chemat?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi doreşti să vezi şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect, poţi citi următoarele versete:

Matei 6:19-24; Luca 15:1-10; Filipeni 3:12-14; 2 Timotei 2:22; Iacov 4:7

 

 

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2012
L M M J V S D
« sept.   nov. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: