you're reading...
EDUCATIE CRESTINA, POLITICA SI DEMOCRATIE

TRIBURI POLITICE ȘI HAITE DE CÂINI de MIHAI CIUCĂ

Fără doar și poate, din punct de vedere politic, România se află în comuna primitivă, iar actualele partide nu sunt altceva decât niște triburi.

În primul rând triburile existente mențin un control strict al teritoriului. Cadrul legislativ este extrem de rigid în ce privește înființarea de noi formațiuni politice, așa încât ai de ales: ori te asociezi partidelor existente, ori rămâi apolitic. Numai cu bani foarte mulți și cu relații de anvergură poți să o iei de la firul ierbii. Sau îți cumperi un partid gata făcut. Altfel e ca în comunism: cumperi laptele care e pe piață sau nu cumperi de loc, nu există alte opțiuni.

Al doilea indiciu de primitivism politic este dat de calitatea factorului uman. Nu zic că nu avem și oameni de ispravă implicați în politică. Mă refer doar la cei care sunt vizibili, prezenți pe prima pagină, care mânjesc sticla în fiecare seară, care dau culoare și (dez)gust scenei politice. Oameni dintr-o bucată precum Gigi Becali sau Elena Udrea. Corneliu Vadim Tudor sau Laszlo Tokes. Pinalti sau Vanghelie. Mazăre sau… ce mai contează? Parcă e o competiție de promovare a prostiei, prost-gustului, bădărăniei, inculturii, arivismului, lichelismului, șovinismului, intoleranței șamd. Tribul ne cere mereu să-i alegem.

Al treilea factor care trădează primitivismul este practicarea pe scară largă a canibalismului. Ne mâncăm pur și simplu unii pe alții. O facem din plăcere, din dorința de a extermina competiția, ca să ne hrănim egoul și, probabil, dintr-o dereglare genetică națională. Dacă faci parte din tribul oponent sigur ești corupt, pușcăriabil, hoț și mincinos – trebuie doar adunate dovezi. Așa că serviciile, atât cele oficiale cât și cele paralele, cu asta se ocupă. De la vlădică la opincă fiecare are telefoanele interceptate, corespondența puricată, mișcările filmate și dosarele scuturate, până se găsește ceva. Acel „ceva” care să te anihileze, să te rănească sau să te compromită. Securitatea ceaușistă era cu mult mai impotentă. Azi nici musca nu mai zboară fără să se consemneze unde trebuie. Și dacă nu se găsește nimic, se inventează. E suficient să dai un os de ros mass-media  și aceasta va face restul, pe gratis. Într-o țară creștină, cu biserici care cresc precum ciupercile, cu creștin-democrație în ambele triburi politice, nimic nu ne incită mai tare decât mirosul de sânge. Linșajul mediatic declanșează o plăcere perversă, asemenea execuțiilor publice din evul mediu. Oameni cumsecade, pe care îi cunoști și respecți, capătă dintr-odată o privire încețoșată de ură și vor răzbunare. Totul este luat în nume personal.

mai departe aici

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2012
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d blogeri au apreciat: