you're reading...
mana de luni

Câştigul ce nu merită “bătaia de cap”! de Lane Kramer – mana de luni

29 October 2012

Privind capetele de afiş ale ultimilor doi ani, mi se pare că un model recurent caracterizează liderii marilor afaceri sau a marilor figuri sportive – o cădere dintr-un loc al privilegiilor, bogăţiei şi onoarei spre dispreţul şi ridicolul public.

Am putea să vorbim de mari directori de bănci ce au manipulat ratingurile, de oficiali ce au recomandat investiţii ce erau într-un conflict clar de interese sau de lideri marcanţi ai unor universităţi ce au acoperit eşecuri morale majore. Privindu-i, vom observa că au pierdut bogăţia financiară, poziţia de conducere, respectul în sfera afacerilor sau libertatea personală, din cauza unor decizii proaste. Când au luat aceste decizii, probabil că se gândeau că „o să scape” şi că lucrurile respective nu se vor afla.

Dacă i-aş putea intervieva pe aceşti lideri, acum după ce au experimentat pierderile, i-aş întreba dacă câştiul obţinut meriă preţul pe care îl plătesc acum sau pe care îl vor plăti în viitor. În majoritatea cazurilor, probabil că ar admite că au făcut o greşeală teribilă şi că dacă ar avea şansa de a „relua” cursul vieţii, probabil că ar decide altfel.

Ca lideri în afaceri, de multe ori avem tendinţa de a crede că putem face orice dorim deaorece „e firma MEA”. Directorii ce pretind că-l urmează pe Isus Hristos ar trebui să ştie că nu e aşa. NU este firma noastră cea pe care o conducem. Este firma lui Dumnezeu, întrucât El ne-a încredinţat-o spre administrare pentru o perioadă de timp. Într-o zi ne va cere socoteală despre felul în care am condus ceea ce El ne-a încredinţat.

Aşa că întrebarea la care va trebui să răspundem astăzi este aceasta: Cum am putea să ne pregătim din timp pentru socoteala pe care o vom da cu privire la administrarea făcută?

Permiteţi-mi să fac câteva sugestii ce cred că ne vor ajuta să rămânem pe drumul cel bun:

  1. Ai fi gata să deschizi fiecare parte a afacerii tale, inclusiv registrele contabile, pentru a-l lăsa pe Isus Hristos să examineze fiecare document, proces sau procedură? I-ai putea oferi o explecaţie clară, onestă şi onorabilă a tuturor operaţiunilor făcute?
  2. Ai fi gata să-l laşi pe pastorul bisericii tale sau pe prietenii tăi să vadă paginile web vizitate de pe computerul de servici sau cel personal?
  3. Ai pe cineva în viaţă faţă de care să fi răspunzător, atât în plan profesional cât şi personal?

Dacă răspunsul tău este DA la toate cele patru întrebări, probabil că te afli într-o formă bună atât în ce priveşte relaţia ta cu Dumnezeu cât şi cu constituenţii tăi critici. Dacă nu, este momentul să te pocăieşti de păcatele (acţiunile greşite) tale înainte să cazi. În majoritatea cazurilor oamenii ne vor ierta dacă vor vedea sinceritate şi disponibilitate să ne schimbăm.

Este un verset în Vechiul Testament care spune aşa: „…păcatul vostru vă va ajunge!”(Numeri 32:23). Se pare că oamenii de afaceri şi sportivii menţionaţi la început, nu au crezut acest lucru. Dar, în fiecare dintre cazuri, păcatul „i-a ajuns”!

Înainte să alegi să urmăreşti un presupus câştig pe căi greşite, gândeşte-te bine dacă merită „bătaia de cap”!

Lane Kramer este fondator al Institutului CEO, din Dallas, Texas.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

©Acest material nu poate fi reprodus sau transmis în orice fel sau mod, fără acordul în scris al Asociaţiei Mentorendienst Braşov!

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

  1. De ce crezi că avem tendinţa să credem că „nimeni nu va şti” dacă luăm decizii sau acţiuni ce sunt clar greşite în afaceri?
  1. Cum te poţi menţine pe „drumul ce bun”? Ai un prieten apropiat sau un asociat căruia să-i pese de tine suficient astfel încât să fie onest şi direct, dacă e nevoie, astfel încât să-ţi spună că greşeşti, atunci când e cazul? Explică răspunsul.
  1. Ai fi gata să răspunzi cu da întrebărilor de mai sus referitoare la a oferi altor persoane (inclusiv Dumnezeu) accesul la afacerile tale? De ce sau de ce nu?
  1. Crezi că la sfârşit vei da socoteală lui Dumnezeu de felul în care ţi-ai condus afacerea sau felul în care ţi-ai împlinit responsabilităţile de conducere?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi doreşti să vezi şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect, poţi citi următoarele versete: Proverbe 10:9,  11:23,  12:19,22,  13:6,  16:2-3,  18:12,  21:2,  22:4,  26:24-26

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

octombrie 2012
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
%d blogeri au apreciat: