you're reading...
mana de luni, RESURSE CRESTINE, VIATA CRESTINA

ZIUA RECUNOŞTINŢEI: NU ESTE UN JOC “DE-A COMPARAŢIA”

ZIUA RECUNOŞTINŢEI: NU ESTE UN JOC “DE-A COMPARAŢIA”

de Jim Mathis

 

Cam în orice cultură se regăseşte o zi de sărbătorire a recoltei î care ar trbui să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru încă un an al purtării de grijă. În Statele Unite, această sărbătoare era celebrată încă de pe vremea coloniştilor. Chiar dacă majoritatea dintre noi nu suntem fermieri, miliona de de oameni iau timp pentru a-şi exprima recunoştinţa pentru faptul că Dumnezeu s-a îngrijit de nevoile lor.

Totuşi, am observat un lucru interesant în timpul acestei sărbători: cumva, această sărbătoare a recunoştinţei a fost confundată cu comparaţia. De exemplu, este ceva obişnuit să auzi oamenii spunând ceva asemănător: „Sunt mulţumitor pentru ceea ce am, pentru că sunt alţii ce nu au lucrurile pe care le am eu”, sau „sunt mulţumitor că am un loc de muncă, deaorece sunt mulţi şomeri în lume astăzi”.

Chiar dacă astfel de afirmaţii par a fi o expresie a recunoştinţei, pe atât de adevărat este că astfel de afirmaţii exprimă o mulţumire de genul „ce bine că nu sunt ca CEILALŢI. Şi atunci mă întreb: De când a devenit această sărbătoare un joc „de-a comparaţia”?

A fi recunoscător n-ar trebui să aibă de-a face cu faptul că stai mai bine decât alţii. În schimb, ar trebui să aibă de-a face cu dorinţa de a fi mulţumiţi şi fericiţi cu ce suntem şi cu starea în care ne aflăm – nu să ne comparăm cu alţii!

Ziua Mulţumirii, Recunoştinţei ar trebui să fie o zi în care suntem recunoscători pentru acele lucruri „mărunte” ce fac ca viaţa să merite să fie trăită. N-ar trebui să ne rezumăm doar la lucrurile materiale, ci ar trebui să ne îndreptăm gândul şi la sănătate (sau pace în mijlocul unei boli); prieteni şi familie; la abilităţile şi darurile cu care am fost înzestraţi înspre binele altora. A privi în jos, spre persoane ce nu sunt „norocoase” ca noi sau a prvi în sus spre alţii „mai norocoşi” ca noi, nu este un lucru sănătos niciodată.

Recunoştinţa ar trebui să se concentreze mai mult asupra acelei atitudini de mulţumire, nu să caute pe cineva  care într-un fel sau altul stă mai prost ca tine. Apostolul Pavel a spus astfel: „m-am deprins să fiu mulţumit cu starea în care mă găsesc. Ştiu să trăiesc smerit, şi ştiu să trăiesc în belşug. În totul şi pretutindeni m-am deprins să fiu sătul şi flămând, să fiu în belşug şi să fiu în lipsă.”(Filipeni 4:11-12)

Îmi dau seama că în unele cercuri cuvântul „mulţumire” este considerată ca fiind ceva depăşit. La urma urmei, n-ar trebui să fim într-o permanentă căutare de mai bine? Nu neapărat! Isus a spus celor ce-L urmau: „Vedeţi şi păziţi-vă de orice fel de lăcomie de bani; căci viaţa cuiva nu stă în belşugul avuţiei lui.” (Luca 12:15)

De cealaltă parte, a fi mulţumit cu ce ai nu trebuie confundat cu a te complăcea. Când vorbim despre a fi mulţumit, ne putem gândi la a fi fericit sau a avea pace. Are de-a face cu a te cunoaşte pe tine însuţi, a avea o părere corectă despre tine şi despre ce poţi face, pentru ca mai apoi să şti ce trebuie să faci.

Pentru unii aceste afirmaţii ar putea fi aspre, dar ele sunt esenţiale. Ar trebui să acceptăm cine suntem şi unde ne aflăm, să fim fericiţi că suntem în viaţă şi să fim recunoscători pentru fiecare suflare de viaţă. Mai presus de toate, Sărbătoarea Recunoştinţei, ar trebui să reprezinte ziua în care îi mulţumim lui Dumnezeu în special că suntem în viaţă şi putem să-i iubim şi să-i îngrijim pe cei din jurul nostru.

 

Jim Mathis is the owner of a photography studio in Overland Park, Kansas, specializing in executive, commercial and theatrical portrait.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

©Acest material nu poate fi reprodus sau transmis în orice fel sau mod, fără acordul în scris al Asociaţiei Mentorendienst Braşov!

 

 

 

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

 

  1. Ce înseamnă „recunoştinţă” pentru tine?
  2. Pe cinstite, atunci când iei timp să fi mulţumitor, fie că e de Ziua Recunoştinţei sau în altă zi, pentru ce eşti de obicei recunoscător?
  3. Ţi-ai dat seama că oamenii se joacă „de-a comparaţia”? Chiar dacă e aşa, ce crezi tu că-i rău în asta? Explică răspunsul.
  4. Care este reacţia ta la idea că adevărata mulţumire necesită o atitudinte de satisfacţie cu tine însuţi şi circumstanţele în care te afli, bune sau rele?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie, te încurajăm să citeşti  şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect. Poţi citi următoarele versete:

Psalmi 30:11-12, 75:1, 92:1-5, 100:1-5; Filipeni 1:3-6; 1 Tesaloniceni 1:2-3, 5:16-18

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Un gând despre &8222;ZIUA RECUNOŞTINŢEI: NU ESTE UN JOC “DE-A COMPARAŢIA”&8221;

calendar

noiembrie 2012
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  
%d blogeri au apreciat: