you're reading...
BUSINESS, mana de luni

BRUTAL ŞI EXPLOZIV…SAU RESPECTUOS? de Rick Boxx

mana d e luni

Se pare că astăzi comportamentul brutal şi lipsit de respect este o epidemie la locul de muncă. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, un astfel de comportament nu este penalizat, ba chiar uneori este recompensat!

Potrivit unui studiu publicat în Wall Street Journal, angajatorii oferă salarii mai mari angajaţilor brutali şi lipsiţi de respect. Studiul remarcă faptul că astfel de angajaţi au venituri mai mari cu 18% decât ceilalţi colegi. Acum, gândiţivă la faptul că asta se traduce prin investirea în taxe, training, salarii şi timp considerabil în oameni ce explodează permanent, ţipă şi jignesc trântind uşa după ei.

În ciuda unui potenţial destructiv pe care astfel de persoane îl au, unii executivi permit să fie manipulaţi de atitudinea intimidatoare şi copleşitoare a unor angajaţi de acest fel. Care este costul unei astfel de atitudini? Angajaţii brutali şi explozivi, potrivit unui alt studiu, pot atrage totodată costuri mari în cadrul organizaţiei. Un comportament lipsit de civilizaţie rezultă adesea în sume mari cheltuite cu personalul. Asta din cauza faptului că aceşti oameni produc situaţii de conflict între angajaţi, angajaţii pierd respectul faţă de şefii ce acceptă un astfel de comportament.

„Nu muşca mâna celui ce te hrăneşte”, este o vorbă veche ce trebuie revăzută. Angajatorii au tot dreptul să accentueze faptul că a lucra pentru firma respectivă este un privilegiu, nu un drept, iar comportamentele egoiste, vocabularul şi comportamentul exploziv şi brutal nu va fi tolerat.

Dacă te afli în poziţia angajatorului, trebuie să şti că cea mai bună cale este angajarea persoanelor ce ştiu să-i respecte pe alţii. Ca angajator trebuie să fi conştient de ispita de a-i plăti mai mult pe cei ce ţipă mai tare, mai ales când aceştia au anumite talente de care compania poate beneficia. Trebuie să şti însă, că astfel de oameni, până la urmă distrug totul în jurul lor.

De aceea, atunci când angajaţi personal, sau la şedinţele periodice, accentuaţi faptul că respectul şi cooperarea sunt parte importantă a comportamentului la locul de muncă. Un şef înţelept va observa şi promova pe cei ce respectă personalul şi acţionează ca atare în interacţiunea cu alţii. Mai jos vom regăsi câteva principii pe care apostolul Petru  ni le-a oferit în Noul Testament:

Respectul ar trebui să ne caracterizeze tot timpul. A-i lua în considerare şi înţelege pe cei din jur ar trebui să fie o practică universală, indiferent de poziţia pe care cineva o are într-o organizaţie. Cinstiţi pe toţi oamenii, iubiţi pe fraţi; temeţi-vă de Dumnezeu; daţi cinste împăratului!”(1 Petru 2:17)

Respectul faţă de autoritate nu este opţional. Sunt unii care spun: „Îi voi respecta pe cei ce şi-au câştigat respectul”. Din perspectiva biblică, mai ales atunci când e vorba de cineva în autoritate, respectul ar trebui arătat indiferent de ce face acea persoană. Slugilor, fiţi supuse stăpânilor voştri cu toată frica, nu numai celor ce Sunt buni şi blînzi, ci şi celor greu de mulţumit.  Căci este un lucru plăcut, dacă cineva, pentru cugetul lui faţă de Dumnezeu, sufere întristare, şi sufere pe nedrept.” (1 Petru 2:18-19). Cuvântul „slugilor” s-ar putea să pară nepotrivit pentru secolul XXI, dar relaţia despre care vorbeşte Petru  poate fi aplicată relaţiei angajator – angajat.

 

Copyright 2012, Integrity Resource Center, Inc. Adapted with permission from „Integrity Moments with Rick Boxx

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

©Acest material nu poate fi reprodus sau transmis în orice fel sau mod, fără acordul în scris al Asociaţiei Mentorendienst Braşov!

 

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

  1. Te confrunţi tu personal cu comportamente brutale şi explozive la locul de muncă? Dacă da, descrie puţin situaţia şi felul în care cei în poziţii de autoritate tratează problema.
  2. Eşti de acord cu afirmaţia că acest virus se împrăştie rapid la locul de muncă? Care crezi că sunt factorii ce contribuie la aceasta?
  3. Dacă observi că un comportament abuziv nu este tratat cum trebuie, consideri a fi justificat să acţionezi la fel? De ce sau de ce nu?
  4. Unul din pasajele biblice citate, spune sclavilor (angajaţilor) să se supună celor ce au autoritate asupra lor, chiar dacă sunt greu de mulţumit. Ce părere ai despre asta?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi doreşti să vezi şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect, poţi citi următoarele versete: Proverbe 20:2, 21:1; Matei 6:24; Efeseni 6:5-9; Filipeni 2:3-4, 1 Petru 3:15-16, 5:5-6

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Un gând despre &8222;BRUTAL ŞI EXPLOZIV…SAU RESPECTUOS? de Rick Boxx&8221;

calendar

decembrie 2012
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d blogeri au apreciat: