you're reading...
BUSINESS, integritate si etica, mana de luni

REZOLUŢIE PENTRU NOUL AN: VOM FI REALI de Robert J. Tamasy

mana d e luni

Inovaţiile din lumea tehnologică sunt minunate. Putem folosi paginile sociale pentru a fi în contact cu prietenii şi colegii şi pentru a ne reîntâlni cu persoane pe care nu le-am mai văzut demult. E-mail-ul şi sms-ul au devenit o modalitate preferată în comunicarea rapidă. (datorită e-mail-ului, de exemplu, această „Mană de Luni” ajunge la persoane ce vorbesc peste 20 de limbi de pe mapamond).

Internet-ul ne oferă blog-uri prin care putem împărtăşi experienţele şi opiniile cu cei interesaţi în a le citi. Skype este modalitatea prin care ne putem vedea persoane aflate la mii de kilometri distanţă. Putem face prezentări video amuzante sau cu un mesaj serios pe site-uri ca YouTube. Când persoana căutată nu răspunde la telefon, putem oricând lăsa un mesaj.

Cine ştie ce va aduce viitorul în sfera comunicaţiilor? Toate aceste inovaţii sunt foarte benefice şi practice, însă tuturor acestora le lipseşte o dimensiune importantă: atingerea personală. Un slogan vechi al unei reclame suna aşa: „Întinde mâna şi atinge”. Acest element al „atingerii” lipseşte în sms-uri, e-mail-uri, blog-uri, etc.

Cercetătorii au descoperit că numai aproximativ şapte procente din comunicare este verbală, ceea ce înseamnă că 93% din comunicare este non-verbală: contact vizual, limbajul trupului, gesturi şi expresii ale feţei, tonul vocii, ritmul exprimării.  Deci, atunci când trimitem un sms sau e-mail, trebuie să ştim că din mesaj lipseşte foarte mult. Nu numai atât, dar acea atingere gentilă, acel zâmbet prietenesc, acea clipire a ochiului poate fi experimentată doar faţă în faţă. Într-o lume ce devine din ce în ce mai impersonală, aceste exprimări „non-verbale” ne pot ajuta să transmitem un mesaj ce nu poate fi transmis altfel: „tu eşti important. Ştiu că exişti şi asta contează pentru mine”.

Acum când suntem la porţile noului an, cred că a fi real este o rezoluţie bună. Haideţi ca în acest nou an să fim acolo pentru oameni, în ciuda termenelor limită, presiunilor şi programelor aglomerate.

Biblia ne oferă nişte sfaturi în acest sens:

Impactul prezenţei personale. Atunci când ne aflăm în prezenţa altora, nu comunicăm doar prin cuvinte, ci subliniem mesajul nostru şi prin exemplul personal. Domnul Isus Hristos a înţeles foarte bine acest principiu. În Biblie citim următoarele: „A rânduit dintre ei doisprezece, ca să-i aibă cu Sine, şi să-i trimită să propovăduiască”. (Marcu 3:14)

Inspiraţia ce decurge din a fi împreună. Când suntem împreună cu alţii şi împărtăşim aceaşi misiune, ne putem încuraja şi inspira unii pe alţii: „ Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste şi la fapte bune. Să nu părăsim adunarea noastră, cum au unii obicei; ci să ne îndemnăm unii pe alţii, şi cu atât mai mult, cu cât vedeţi că ziua se apropie…” (Evrei 10:24-25)

Instrucţiuni prin interacţionare. Petrecând timp împreună, unul lângă altul la locul de muncă, putem împărtăşi cunoştinţele unii altora, ne putem provoca creativitatea şi ne putem ajuta să creştem în plan profesional. „După cum ferul ascute ferul, tot astfel şi omul însuşi îl face mai ager pe semenul său”. (NTR – Proverbe 27:17)

Bucuraţi-vă şi folosiţi comunicarea electronică, însă aduceţi-vă aminte că nu există substitut pentru interacţiunea personală.

Robert J. Tamasy is vice president of communications for Leaders Legacy, Inc.,

 a non-profit organization based in Atlanta, Georgia, U.S.A.

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

Citatele biblice sunt din traducerea Cornilescu.Când acestea sunt din altă traducere, acest lucru va fi specificat.  

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

1.   Care dintre metodele de cumunicare electronice a avut cel mai mare impact în viaţa ta, a afacerii sau organizaţiei tale? În ce fel?

2.   Care este reacţia ta la comentariul că prin comunicarea electronică se pierde „atingerea personală” în viaţa de zi cu zi?

3.   Ce ai putea face pentru a introduce mai mult din comunicarea non-verbală în relaţiile de la locul de muncă? Crezi că este important? Explică răspunsul.

4.   Care dintre versetele biblice referitoare la interacţiunea umană şi comunicare ţi se par a fi importante pentru tine? De ce?

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi doreşti să vezi şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect, poţi citi următoarele versete:

Proverbe 16:24; Eclesiastul 4:9-12; Isaia 43:4; Faptele Apostolilor 13:2-3, 42-48; Filipeni 4:9; 2 Timotei 2:2

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

decembrie 2012
L M M J V S D
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  
%d blogeri au apreciat: