you're reading...
mana de luni

Mana de luni – AFECTAT CUMVA DE “VIRUSUL VERDI”? de Robert D. Foster

mana d e luniSe spune că într-o seară compozitorul Giuseppe Verdi a concertat la Scala din Milano. După ultima piesă, publicul în semn de apreciere a cerut un bis. Verdi, flămând după aplauze, a ales să cânte o piesă cu care ştia că va încânta audienţa, chiar dacă din punct de vedere artistic această piesă era inferioară celor cântate anterior.

La terminare, mulţimea s-a ridicat din nou în ropot de aplauze. Verdi s-a înclinat în faţa mulţimii, până când l-a un moment dat l-a văzut la balcon pe mentorul său care ştia foarte bine ce făcuse Verdi. Mentorul nu s-a ridicat şi nici nu a aplaudat cu mulţimea. Pe faţa lui se citea doar dezamăgire. Verdi, aproape că auzea cuvintele mentorului său: „Verdi, Verdi, cum ai putut să faci aşa ceva?”

Această atitudine s-ar putea numi „virusul Verdi” – dorinţa de a controla, nevoia de a fi aprobat. Filosoful german Friederich Nietzsche a descris această atitudine în felul acesta: „Atunci când urc pe munte sunt urmat de un câine pe nume EGO”. Acest EGO se umflă, se măreşte când este udat de laude. El se hrăneşte cu putere şi succes şi nu se satură niciodată, indiferent cât de mult i-ai da.

Această problemă este atât de comună, chiar şi în această lume modernă şi sofisticată a afacerilor. Bărbaţi şi femei ce luptă pentru a atrage atenţia, ce tânjesc după adulare, manipulând situaţii pentru a-şi impune voinţa sau puterea. Aproape în fiecare zi citim sau auzim despre lideri marcanţi ce cad pradă foamei propriului egoism.

Aceste atitudini nu reprezintă ceva nou sub soare. Egoismul este regăsit pe paginile Bibliei. Iată câteva exemple:

Dorinţa de preeminenţă. În 3 Ioan 9-11 se vorbeşte despre Diotref căruia îi „plăcea să aibă întâietatea între ei”, sau cum se spune în altă traducere „avea ambiţia de a fi reunoscut ca fiind primul”. Ambiţia pentru prestigiu şi control adesea conduce la adorare, meritată sau nu, precum şi influenţarea prin intimidare (în mai mică sau mai mare măsură).

Insistenţa de a face lucrurile doar în felul tău. În Vechiul Testament, cartea Numeri 22-24, citim despre Balaam, care era singurul profet din afara poporului Israel ce se închina Dumnezeului adevărat. Până la un moment dat l-a ascultat pe Dumnezeu când inima lui s-a dedat după Balac, conducătorul ce se opunea poporului Israel. Balaam dorea să-l asculte pe Dumnezeu, dar a cedat ispitei aurului. Avea capul plin de înţelepciune spirituală, dar o inimă plină de întuneric. Uneori, Domnul permite să facem lucrurile pe care insistăm să le facem, chiar dacă sunt greşite. Le dorim. Forţăm lucrurile în sensul respectiv. Uneori chiar ne rugăm pentru ele şi ne întrebăm: „Doamne, eu de ce nu le pot avea?”

Sfidarea adevărului şi a înţelepciunii. În cartea 2 Cronici 10-12, citim istoria lui Rehoboam, insolentul fiu al împăratului Solomon. Rehoboam trăia cu impresia că datorită moştenirii de familie şi a puterii, oamenii se vor supune capriciilor sale.  Până la urmă, din cauza lipsei de înţelepciune politică şi lipsei de înţlepciune ce decurge din încrederea în Dumnezeu, a murit în aroganţă şi nebunie la vârsta de 58 de ani. „El a făcut lucruri rele, pentru că nu şi-a pus inima să caute pe Domnul” (2 Cronici 12:14)

Cum putem noi evita capcanele mândriei şi egoismului? Haideţi să luăm în considerare cuvintele regăsite în 1 Petru 5:5-6. „Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.”  Smeriţi-vă, deci, sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.”

 

 

Robert D. Foster is the founder of Lost Valley Ranch near Colorado Springs, Colorado, U.S.A.  

MANA DE LUNI este tradusă în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

Citatele biblice sunt din traducerea Cornilescu.Când acestea sunt din altă traducere, acest lucru va fi specificat.  

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

  1. Îţi vine în minte vreun episode în care tu sau o persoană cunoscută, să fi apelat la măsuri josnice doar pentru a atrage atenţia şi aprecierea celorlalţi? Descrie această situaţie.
  2. Care sunt efectele vegative ale faptului că oamenii încearcă în sfera profesională şi de afaceri să-şi satisfacă egoismul?
  3. Este încercarea de a-ţi satisface egoismul un lucrur rău întotdeauna? Explică răspunsul.
    1. Antidotul ispitei egoismului şi al mândriei, ptrivit 1 Petru 5:5-6, este smerenia şi voinţa de a te supune lui Dumnezeu. Cât de uşor (sau dificil) este asta, potrivit experienţei tale?

 

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi doreşti să vezi şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect, poţi citi următoarele versete Proverbe 11:2, 15:33, 16:5, 16:18-19, 18:12, 21:24, 22:4; Filipeni 2:3-4; Iacov 4:10

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Ianuarie 2013
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: