you're reading...
cariera, integritate si etica

E un mod cinstit să te angajezi prin „pile”?

Mirabela Stoica

Într-o piaţă a forţei de muncă în care numărul de joburi puse la bătaie este mult mai mic decât al candidaţilor care se află în căutarea unui post, sistemul „PCR” (pile, cunoştinţe şi relaţii) începe să-şi facă simţită prezenţa din ce în ce mai mult. Potrivit unui sondaj realizat de BestJobs, 23,9% dintre români recunosc că s-au angajat, cel puţin o dată, cu ajutorul pilelor. Specialiştii în recrutare susţin însă că numărul real al celor care au reușit să pună mâna pe un post cu ajutorul diverselor „relaţii” este cu mult mai mare şi că „piloşii” au mai mari şanse să-şi păstreze locul de muncă în aceste vremuri tulburi decât cei care se bazează doar pe forţele proprii.

Sursa: istockphoto.com

Citeste si:

Regula se schimbă în timpul jocului

Exit-interview: de ce merită să stăm de vorbă înainte de plecare

Află în ce domenii sunt cele mai mari şanse de angajare în 2013 şi care sunt cele mai numeroase joburi puse la bătaie!

Cum să ieşi în evidenţă la interviu

Ar trebui să discutăm mai întâi de faptul că în România se face o mare confuzie între sistemul „PCR” şi networking. Eduard Ezeanu, specialist în carieră, este de părere că putem vorbi de „pile” doar atunci când cineva impune o angajare fără a lua în considerare criteriile legate de performanţă, experienţă ori abilităţi specifice postului respectiv. „Networkingul nu are nimic negativ. Recomandarea venită din partea unui angajat este extrem de importantă pentru un şef în primul rând pentru că, desfăşurându-şi activitatea în acel cadru, cunoaşte foarte bine nevoile pe care le poate avea acea firmă”, mai spune specialistul în carieră. Dacă o persoană se află în situaţia de a-şi căuta un loc de muncă, cu siguranţă va apela mai întâi la «relaţiile» pe care le are, şi abia apoi la site-uri ori firme de recrutare.

Recompense pentru recomandări

În numeroase companii există un comision substanţial dacă cel pe care l-am recomandat este angajat în companie. „Şi la noi în companie se merge foarte mult pe recomandări venite din partea angajaţilor. Ei ştiu exact ce nevoi avem şi este mult mai simplu să nu dai greş cu omul pe care-l iei în echipa ta. Eu ofer 1.000 de euro pentru recomandarea unui tânăr cu potenţial şi 2.000 de euro pentru un specialist. Această recompensă o primeşte cel care îmi recomandă oamenii, cu condiţia ca aceştia să şi fie angajaţi”, spune Filip Cherecheş-Toşa, partener al companiei de IT, Lateral.

Andrei, un tânăr programator de 26 de ani, lucrează pentru o multinaţională şi recunoaşte cu nonşalanţă că postul de care-l ocupă a fost obţinut printr-o „pilă”. „Că-i spuneţi pilă sau recomandare, puţin îmi pasă. Atâta timp cât sunt foarte bun şi îmi fac treaba mai bine ca toţi nu ar trebui să conteze cum am ajuns aici. Era normal să nu îmi pun CV-uri pe site-urile de recrutare şi apoi să stau cu mâinile în sân aşteptând să mă angajeze şi pe mine ceva. Dacă e cinstit cum m-am angajat? Sincer, nu ştiu. Habar nu am dacă este o regulă nescrisă că pentru a obţine un job corect trebuie să urmezi anumiţi paşi. Eu vă pot spune că pe lângă acest job, am un altul. Acela de a-mi face cât mai mult „pile” în cât mai multe firme. Niciodată nu se ştie când voi avea nevoie de o mică recomandare”, conchide tânărul.

Ştefan Murgeanu, autorul cărţii Concediază-ţi şeful” spune că oamenii cred încă şi acum că găsirea unui job de succes ţine de noroc, şansă, pile, mită etc. „Şi normal că nu reuşesc să pună mâna pe locul de muncă mult visat, pentru că deja pornesc în cursă cu un grav handicap, o cruntă autolimitare în propria minte. Însă, dacă ai un scop şi un plan, dublate de hotărâre şi acţiune, jobul visat va fi al tău”.

Joburi păstrate datoriă „cunoştinţelor”

Pe de altă parte, despre pile toţi specialiştii spun că nu ar trebui să existe, cu toate acestea încă se practică. Ba mai mult, angajaţii s-au folosit de „relaţiile” pe care le au să nu fie daţi afară în perioada restructurărilor. „Am lucrat ca redactor la un cotidian important la noi pe piaţă. Odată cu criza a venit şi primul val de restructurări. Am fost dată afată deşi munceam foarte mult şi aveam un salariu destul de mic. Mai mult de atât, eram foarte apreciată de către colegi! Se pare că atunci când s-a făcut lista de disponibilizări nu a contat nici că am scris foarte mult, că am avut subiecte bune, că nu am frecat menta. Aşa că m-am trezit fără job. Au fost mulţi colegi care abia scriau câteva ştiri pe lună şi avea lefuri duble, dar au rămas”, povesteşte Ioana, fostă redactor a unui ziar influent de pe piaţa internă. Tânăra spune că pilele au existat dintodeauna. Chiar şi aici unde lucrez acum redactorul şef şi-a adus o nepoată. Deşi nu are habar să scrie, toată lumea se poartă extrem de frumos cu ea. Nu prea ai ce să faci într-o asemenea situaţie. Dacă comentezi, îţi pierzi postul. E clar că dacă ai o pilă într-o companie e mult mai uşor să obţii un job, decât dacă îţi depui un CV pe un site de recrutare. E la fel de limpede că într-un proces de restructurare „piloşii” rămân”, mai spune tânăra.

„Cei care ajung să se angajeze cu ajutorul sistemului „PCR” şi nu demonstrează că îşi merită locul de muncă vor avea cu siguranţă probleme cu atitudinea colegilor faţă de ei. Dacă nu vor dovedi că merită acel post, nu puţine vor fi remarcile de genul «încă unul venit aici pe pile»”, conchide Ezeanu.

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Ianuarie 2013
L M M M V S D
« Dec   Feb »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: