you're reading...
integritate si etica, mana de luni

MANA DE LUI- O SOLUŢIE MAI BUNĂ DECÂT SĂ TE ÎMPUNGI- de Robert J. Tamasy

 mana d e luniPrin subiectul acestei săptămâni aş dori să continuăm puţin idea lansată săptămâna trecută.

Recent am descoperit o întâmplare din natură ce demonstrează o virtute demnă de urmat.

Istorisirea a fost relatată de Ulrich Zwingli, un lider al Reformei Protestante din Elveţia, la începutul anilor 1500. El şi Martin Luther, catalizatorul reformei, au fost prinşi într-o dispută serioasă. În încercarea sa de a rezolva acest conflict, într-o dimineaţă a găsit soluţia pe când privea spre munţi.

La un moment datm a observat două capre negre ce se apropiau una de alta pe o potecă îngustă, una urca, iar cealaltă cobora. Când s-au văzut una pe alta, s-au oprit şi şi-au plecat capetele. Se părea că va urma o luptă. Totuşi, în loc să se împungă, capra care urca s-a lăsat jos. Capra care cobora a reuşit astfel să treacă peste cealaltă, astfel încât ambele animale şi-au văzut de drum fără a se împiedicata una pe alta.

Dacă cele două capre ar fi ales să se împungă, una poate ar fi câştigat. Însă la fel de bine s-ar fi putut ca rezultatul să fie dezastros pentru ambele. Astfel, cea care s-a plecat, s-a smerit, a putut să ajungă mai sus.

Cât de adesea nu vedem în sfera profesională şi de afaceri oameni ce au privirile aţintite spre scopurile şi obiectivele lor, hotărâţi să nu le stea nimic în calea atingerii acestora? Şi atunci când se confruntă cu opoziţie insistă să se împungă, angrenându-se într-o luptă cu rezultate „sângeroase”.

Cât de bine ar fi să luăm în considerare lecţia învăţată de Zwingli de la cele două capre. Una dintre ele s-a plecat în faţa celeilalte, lucru ce a determinat un rezultat „căştig-căştig”. N-ar fi această abordare mai potrivită în rezolvarea conflictelor de la locul de muncă? Acest principiu are o bază puternică în Biblie. Iată câteva lucruri pe care le are Biblia de spus despre asta:

Supune-te pentru a urca. Când eşti gata iei în considerare interesele celorlalţi înseamnă că nu circuli pe sens unic. Ambele părţi beneficiază atunci când este voinţă de „supunere” unul faţă de celălalt. „Supuneţi-vă unii altora în frica lui Hristos.” (Efeseni 5:21)

Superiorii şi subordonaţii trebuie să se supună unii altora. Modelul obişnuit în lumea afacerilor este acela că superiorii exercită autoritate asupra subordonaţilor, însă cei mai buni lideri sunt aceia ce au în inimă interesele angajaţilor.  „Robilor (angajaţilor), ascultaţi de stăpânii voştri pământeşti, cu frică şi cutremur, în curăţie de inimă, ca de Hristos…..  Şi voi, stăpânilor (superiorilor), purtaţi-vă la fel cu ei (angajaţii); feriţi-vă de ameninţări, ca unii care ştiţi că Stăpânul lor şi al vostru este în cer, şi că înaintea Lui nu se are în vedere faţa omului.” (Efeseni 6:5-9)

Lucrează având o atitudine de supunere faţă de colegi şi faţă de Dumnezeu. În loc să-ţi impui dorinţele, relaţionrază în smerenie cu ceilalţi şi vei câştiga favorul şi spijinul lor. „Tot aşa şi voi, tinerilor, fiţi supuşi celor bătrâni. Şi toţi în legăturile voastre, să fiţi împodobiţi cu smerenie. Căci „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar celor smeriţi le dă har.”  Smeriţi-vă, deci, sub mâna tare a lui Dumnezeu, pentru ca, la vremea Lui, El să vă înalţe.” (1 Petru 5:5-6) „Dar, în schimb, ne dă un har şi mai mare. De aceea zice Scriptura: „Dumnezeu stă împotriva celor mândri, dar dă har celor smeriţi.”  Supuneţi-vă, deci, lui Dumnezeu…”(Iacov 4:6-7)

 

 

Robert J. Tamasy is vice president of communications for Leaders Legacy, Inc.,

 a non-profit organization based in Atlanta, Georgia, U.S.A.  

MANA DE LUNI este tradusă şi adaptată în limba română de Mentorendienst Osteuropa,

reprezentant al CBMC International  (Europartners) în Romania şi se distribuie gratuit prin e-mail, la cerere.

E-mail:  manadeluni@gmail.com;

Citatele biblice sunt din traducerea Cornilescu.Când acestea sunt din altă traducere, acest lucru va fi specificat.  

 Dacă nu mai doriţi să primiţi acest material, vă rugăm daţi un reply conţinând cuvântul DEZABONARE!

Întrebări pentru reflectare şi discuţie

 

  1. Ce părere ai despre ilustraţia celor două capre pe poteca de munte?
  2. Te-ai aflat vreodată în circumstanţe similare ca potenţial conflict? Dacă da, descrie această situaţie şi modul în care a fost rezolvat.
  3. Când auzi termeni precum „supunere” sau „supunere unii faţă de alţii”, ce îţi vine în minte? Îţi este dificil să te pleci în faţa intereselor celorlalţi? De ce sau de ce nu?
  4. Care dintre citatele biblice menţionate par a fi cele mai valoroase pentru tine? Explică răspunsul.

 

NOTĂ: Dacă deţii o Biblie şi doreşti să vezi şi alte pasaje ce fac referire la acest subiect, poţi citi următoarele versete: Proverbe 11:2, Proverbe 15:33, 16:18, 18:12, 22:4; 1 Corinteni 16:15-16; 1 Petru 2:18-20

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

ianuarie 2013
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
%d blogeri au apreciat: