you're reading...
BUSINESS

Arta de a nu face nimic la romani (si a parea ocupati)

de Alex Printz

Teorema: daca vezi un roman ocupat, cu siguranta se gandeste cui sa-i paseze responsabilitatea unui proiect esuat sau a unei initiative dezastruoase. (NA: ma refer in principal la cei care nu citesc acest articol:))

Vraful de documente din brate, privirea ingandurata, sprancenele usor arcuite, te duc cu gandul la un angajat ocupat pana peste cap cu probleme care odata implementate, vor duce compania pe culmi nebanuite ale succesului.

Aceasta este doar imagine, realitatea in schimb este cu totul alta.

Fuga de responsabilitate, lipsa de asumare a impactului deciziilor personale si ne-implicarea, par ca au derivat intr-un sport de anvergura nationala. Lenea mascata in excese de zel oratoric si atot-cunoasterea specifica fiecarui roman adevarat, pun temelia unei culturi solide orientate catre “sa-mi fie mie bine” si mioriticul “sa moara capra vecinului”.

N-am dreptate? Ok. Sa incepem cu exemple, cum ne place noua:

  • Productia agrara in Romania, in ciuda potentialului urias (odata granarul Europei) si a anvergurii terenurilor arabile, este de sub 20% din productia Austriei (tara cu 3 mil. locuitori si cu suprafata arabila de cca 30% din suprafata arabila a Romaniei). Veti spune ca de vina este statul care nu se implica. Aha, dar taranul cules din carciumi care prefera inca din 2007 sa isi vanda terenul agricol pentru a se imbogati rapid, in loc sa se gandeasca la munca? Pe principiul : “mult mai bine ari ogorul cu Mertzanul, nu Tractorul”
  • Proiectele Phare si Sapard de dezvoltare regionala si reconversie profesionala atat de utile in ziua de astazi, blocate datorita “shmenului” mioritic si a mentalitatii tarate de lenea de a face ceva si dorinta de fura catusi de putin. Nu suntem noi de vina, veti spune, ce treaba are asta cu noi? Guvernul e de vina! Ia mai ganditi-va! Oare nu am stam nepasatori si am acceptat toate tampeniile inimaginabile ale politicii autohtone? Dansul pinguinului in fata Casei Poporului il mai tineti minte?
  • Zecile de companii care investesc in Romania si se trezesc fata in fata cu angajatii lenesi si nemultumiti, cu productivitate sub media angajatului din Uniunea Europeana, dar cu pretentii de top performeri;

Nu vreau sa par prea dur cu acest articol si nici vre-un activist politic. Departe de mine toate acestea! Mi-ar placea in schimb sa rezoneze in mintea celor care iau decizii pentru noi ceilalti, a celor care conduc companii si firme, ministere si partide si sa porneasca in cele din urma motoarele economiei Romanesti pe criterii de competenta si performanta.

M-am saturat de Miorita si de ciobanasul care depanand angoase cu oita, asteapta implacabil sfarsitul, pregatit minutios de ceilalti doi ciobanasi gelosi pe “oile vecinului”.

M-am saturat de criza, de angajati care plimba hartii si par ocupati, m-am saturat de functionari care te plimba de la un ghiseu la altul si de piedici puse in calea mediului privat.

Vreau sa fim in cele din urma cei care ne laudam ca suntem! O natie de oameni harnici si primitori, destepti si ambitiosi, realisti si inventivi.

Nu mai am chef de campaniile Google care sa arate ca suntem destepti! Vreau ca ceilalti sa vorbeasca despre noi cu invidie si nu invers!

Tu ce vrei?

sursa http://www.linkedin.com

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
%d blogeri au apreciat: