you're reading...
CULTE RELIGIOASE

6 puncte-cheie despre alegerea unui nou papă

cardinali_400Procesul este cunoscut sub termenul de „conclav”, o întâlnire a cardinalilor electori, ce se vor întruni în termen de 20 de zile de la demisia pontifului german, conform oficialilor de la Vatican. Dar ce este de fapt un conclav şi cum funcţionează? Christian Science Monitor a pregătit o listă cu şase puncte-cheie despre acest proces.
1. Ce este un conclav?
Conclavul este întâlnirea cardinalilor electori care îl vor alege pe noul papă. Doar cardinalii care au sub 80 de ani sunt eligibili pentru vot. Conclavul care îl va alege pe succesorul Papei Benedict al XVI-lea va fi organizat după „Ordo Rituum Conclavis”, ritual stabilit de Papa Ioan Paul al II-lea. Cardinalul samerlengo, care are un rol fundamental în perioada „sede vacante” (vacanţa scaunului papal) este Cardinalul Tarcisio Bertone, numit de Papa Benedict al XVI-lea la 4 aprilie 2007. Împreună cu fostul Secretar de Stat și fostul președinte al comisiei pontificale formează o comisie care duce la împlinire câteva funcții ale șefului statului.
2. Unde se ţine conclavul?
Cei 117 de cardinali vor fi găzduiţi la reşedinţa Casa Santa Marta, dar conclavul, conform tradiţiei, se va organiza în Capela Sixtină. Cardinalii electori vor rămâne în Vatican pe toată perioada conclavului, fiind interzisă contactarea lor pe drumul înspre Capela Sixtină de la reşedinţă sau invers, conform Catholica.ro. Toate formele de comunicare cu exteriorul sunt interzise şi cardinalii trebuie să depună un jurământ de tăcere. Ei nu au acces la radio, televizor sau internet şi nu au voie să folosească telefoane mobile.
3. Cum funcţionează conclavul?
Câte două voturi se organizează în fiecare dimineaţă şi în fiecare seară în Capela Sixtină. Fiecare cardinal poate vota pentru oricare dintre cei prezenţi. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru a decide cine va fi următorul papă. Papa Ioan Paul al II-lea a schimbat regulile, pentru ca o majoritate simplă să fie suficientă dacă în termen de 12 zile nu s-a ajuns la o alegere clară. Dar Papa Benedict a revenit la regulile iniţiale, de teamă că un bloc de cardinali ar putea trage de timp 12 zile pentru ca apoi să aleagă un cardinal cu o majoritate mică.
4. Cum se votează?
Numărul cardinalilor care vor participa la conclav va fi de 117, dintre care 60 europeni, iar votul va avea loc la cel puţin 15 şi la cel mult 20 de zile după vacantarea postului pontifical, scrie cotidianul Avvenire, afiliat Bisericii Romano-Catolice. Cardinalii sunt din Italia, Statele Unite, Germania, Brazilia, Spania, India, Franţa şi Marea Britanie. Cardinalii votează pe o foaie de hârtie pe care o împachetează şi o duc la altar. Toate biletele se pun apoi într-un potir.
5. Cum se află dacă a fost ales un nou papă?
Hârtiile pe care sunt trecute voturile se ard după fiecare al doilea vot. Fumul care iese din soba Capelei Sixtine este mereu negru dacă în urma votului nu s-a ales următorul papă. Când fumul este alb, atunci toată lumea ştie că s-a ajuns la o majoritate şi conclavul se încheie. De asemenea vor suna clopotele bazilicii Sf. Petru, pentru ca să nu existe nicio confuzie, dacă fumul este gri.
6. Ce influenţă va avea Papa Benedict asupra conclavului?
Vaticanul a declarat că Papa Benedict nu va avea nicio influenţă în procesul de alegere a unui succesor. „Nu va discuta nimic despre acest proces. Este o persoană foarte discretă,” a declarat purtătorul de cuvânt, părintele Federico Lombardi. Dar dintre cei 118 cardinali, 67 au fost numiţi de către Benedict. Asta îi va asigura în mod indirect influenţă asupra procesului, spun voci de la Vatican, conform, CSMonitor.

sursa aici

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

februarie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  
%d blogeri au apreciat: