you're reading...
CULTE RELIGIOASE

Habemus Papam! Papa Francisc, primul Suveran Pontif din America de Sud

Miercuri 13 Martie

Papa Francisc a salutat mulţimea miercuri seară, de la balconul din Piaţa San Pietro.

Papa Francisc a salutat mulţimea miercuri seară, de la balconul din Piaţa San Pietro.

Bucurie imensă în Piaţa San Pietro. După numai o zi de deliberări, miercuri seară, la ora 20:06 s-a văzut ieşind fum alb pe coşul Capelei Sixtine. Acesta este semnul că lumea catolică este condusă de un nou Papă. Numele său a fost anunţat la ora 21.15 (ora României): cardinalul argentinian Jorge Maria Bergoglio este Papa Francisc.

Francisc este primul Papă din afara Europei, primul Suveran Pontif sud-american şi cel dintâi Papă iezuit din istorie.

Jorge Maria Bergoglio s-a născut la 17 decembrie 1936, la Buenos Aires, în familia unui italian lucrător la căile ferate. Este o persoană foarte  discretă, ce nu acordă declaraţii presei şi este foarte iubit de argentinieni.

 

 

Numele noului Papă a fost  anunţat de cardinalul francez Jean-Louis Tauran.

În aşteptarea anunţului  oficial, mulţimea din piaţă strigă „Vivat Papa!”

 

Papa Benedict al XVI-lea a fost ales tot în a doua zi de deliberări, după prima rundă de după-amiază. Fumul alb a ieşit pe coş la ora 18.50, ora României. Pentru noul Papă a fost nevoie de cinci runde de vot. Papa Francisc a fost ales după a doua rundă de după-amiază.

Foto: Reuters

Înainte de fumul alb, cel ales Papă este întrebat de cardinali dacă acceptă alegerea. Apoi, este întrebat ce nume îşi ia în calitate de cap al Bisericii Catolice şi probează veşmintele.

Noul Papă se retrage în Camera Lacrimilor împreună cu cel mai apropiat colaborator dintre cardinalii din conclav, unde se reculege.

În aproximativ o oră de la fumul alb, Papa iese la balcon şi este prezentat mulţimii din Piaţa San Pietro.

Foto: Reuters

Drapelul României într-o mare de umbrele, în Piaţa San Pietro de la Vatican. (Foto: Reuters)

Înainte de întrunirea conclavului, trei cardinali erau consideraţi favoriţi la ocuparea Scaunului Papal.

ANGELO SCOLA – are 72 de ani şi este italian. Numit în 2011 în postul-cheie de arhiepiscop de Milano de către Benedict al XVI-lea, el are o cultură vastă şi este conservator, apărător al familiei tradiţionale. Un apropiat al fostului Papă, el a creat o revistă „Oasis” dezvoltând dialogul cu islamul.

ODILO SCHERER – are 63 de ani şi este brazilian. Arhiepiscop din 2002, aflat la conducerea celei mai mari dioceze din America Latină, Sao Paolo. Având experienţă în Curie, el este cunoscut pentru buna gestionare a diocezei sale. Urmând linia Curiei, el ar fi susţinut de aceasta.

MARC OUELLET – are 68 de ani şi este canadian. Originar din Quebec, el este unul dintre cei mai apropiaţi ca orientare de Papa Benedict al XVI-lea din Curie, unde a fost prefect al Congregaţiei pentru episcopi începând din 2010. Poliglot, el este foarte apreciat în America Latină, unde a lucrat multă vreme. Cu o cultură vastă, poziţiile sale conservatoare privind moravurile i-au adus o anume impopularitate în Quebec.

Anunțuri

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

Martie 2013
L M M M V S D
« Feb   Apr »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: