you're reading...
scoala duminicala

Să nu te pui girant

Să nu te pui girant

Proverbe 6:1-5  (Proverbe 11:15)

 Scopul lecţiei: Să ne facă să vedem cât de periculoasă şi lipsită de înţelepciune este încrederea în oameni şi în planurile lor.

Versetul de aur: „Cui se pune chezaş pentru altul îi merge rău, dar cine se teme să se pună chezaş este liniştit.”  (Proverbe 11:15)

Libertatea pe care o avem este un lucru de mare valoare şi ar trebui să o apreciem foarte mult. Dumnezeu ne-a făcut liberi, vrea să rămânem liberi şi să nu ne facem robi oamenilor.

Este bine să ai libertate numai dacă ai şi înţelepciune ca să ştii cum să-ţi foloseşti libertatea. Omul poate rămânea liber numai dacă se face robul Domnului Isus. Cine se teme de Dumnezeu dovedeşte că are înţelepciune şi va şti cum să îşi folosească libertatea.

Este bine să faci planuri în viaţă pentru viitor. Dar niciun plan nu trebuie făcut fără să ţinem cont de Dumnezeu şi voia Lui. (Iacov 4:15) Orice afacere în care nu este implicat Dumnezeu va falimenta, pentru că nu are binecuvântarea Sa.

Oamenii obişnuiesc să facă planuri fără Dumnezeu şi pentru realizarea planurilor au nevoie de bani. Planurile sunt mari şi măreţe, dar trebuie mulţi bani pentru realizarea lor. Pentru că oamenii nu au suficienţi bani, obişnuiesc să se împrumute de la bănci sau de la alţi oameni. Oricine dă bani cu împrumut, cere o garanţie. Dar garanţia trebuie să fie ceva sigur şi de obicei, mult mai mare decât banii daţi. (De obicei casa reprezintă o garanție sau oameni care sunt bogaţi girează.)

La început lucrurile par bune şi planurile bine făcute, dar viaţa are surprizele ei, şi, în afară de moarte, nimic nu este sigur. În cele mai multe cazuri oamenii ajung să plângă; şi cei ce au luat bani împrumut şi cei ce s-au pus giranţi.

Obiceiul de a te pune girant (chezaş) nu este ceva nou, dimpotrivă este ceva foarte vechi, întâlnit chiar în vremurile biblice.

–          Iuda (fiul lui Iacov) s-a pus chezaş pentru fratele său Beniamin (Geneza 43:8-9).

Înţeleptul Solomon are foarte multe de spus cu privire la subiectul acesta (Proverbe 11:15; 17:18; 20:16; 22:26).

În momentul în care cineva se pune girant, pacea lui, averea lui şi a familiei lui nu mai depind de el. A te pune girant pentru cineva este o cursă în care se poate cădea foarte uşor, fără să-ţi dai seama.

Cine se pune girant face o greşeală.

–          Cine ia bani împrumut şi dă garanţie, greşeşte.

–          Cine se pune girant greşeşte şi faţă de familia lui.

–          Cine crede că ajută punându-se girant, va vedea că în multe cazuri a făcut mai mult rău decât bine.

De ce ne cer oamenii să ne punem girant? Pentru că la început toate afacerile par profitabile şi bine planificate. Dar trebuie să ştim că nu toate lucrurile pot fi calculate. Mai sigur decât câştigul este pierderea. Dacă totuşi cineva vrea să se pună girant, să nu gireze niciodată cu lucruri de care are neapărată nevoie.

 

 

 1. DE CE NU TREBUIE SĂ NE PUNEM GIRANT

 

 

 1. Pentru că nu ştim ce se poate întâmpla

Viaţa noastră este tare nesigură, şi niciodată nu şti ce se poate întâmpla într-o singură zi. Viaţa noastră şi a altora este în mâna lui Dumnezeu şi numai El ştie ce se va întâmpla cu noi şi cu alţii.

 

 1.  Pentru că oamenii sunt tare schimbători

 

Astăzi oamenii par de treabă şi de caracter, dar mâine s-ar putea să nu te mai cunoască sau să nu-i mai cunoşti tu pe ei pentru că s-au schimbat.

A te încrede în om este blestem.

Vremea este schimbătoare şi aşa se pot schimba şi împrejurările în care trăim.

 

 1. Pentru că banii se iau uşor, dar se dau tare greu înapoi.

 

Iar acest lucru se întâmplă nu pentru că oamenii n-ar vrea, ci pentru că nu mai pot să-i dea înapoi.

De multe ori ca să scape de un împrumut, oamenii iau altul, şi încă unul, şi aşa lucrurile se încurcă mai rău şi se ajunge la faliment. Chiar şi unele bănci falimentează care au mulţi experţi financiari, cu cât mai uşor poate falimenta un om.

 

 1. Pentru că Biblia interzice acest lucru

 

Domnul Isus ne învaţă să fim buni, iertători, miloşi, dar şi înţelepţi. Ajută pe aproapele tău cât poţi, dar nu te pune girant pentru nimeni.

 

 

 1. DE CE NE INTERZICE BIBLIA SĂ NE PUNEM GIRANŢI

 

 1. Pentru că nu este un lucru înţelept (Proverbe 17:18)

 

Oamenii înţelepţi nu se pun giranţi. Dacă alţi oameni vor să se nenorocească, nu trebuie să-i ajuţi tu să facă acest lucru. Dar dacă te pui girant, îl ajuţi pe altul să se nenorocească, dar te vei nenoroci şi pe tine şi poate și pe familia ta.

 

 1. Pentru ca să ne scutească de multe necazuri (Proverbe 11:15)

 

Este adevărat că necazul aduce răbdare, dar nu trebuie să vină peste tine pentru că te-ai pus girant.

Multe lacrimi amare au fost vărsate de oameni care s-au pus giranţi pentru aproapele lor şi n-ar mai trebui să le măreşti şi tu numărul. Fii înţelept şi ascultă de ce spune Biblia care vrea binele nostru şi al familiei noastre.

 

 1. Pentru ca să ne scutească să ajungem săraci (Proverbe 20:16)

 

Sărăcia este grea şi când eşti singur, dar când ai familie este mult mai grea. Nu-ţi pune familia pe drumuri pentru a-i ajuta pe alţii să se îmbogăţească. Dumnezeu a pus anumite hotare (limite) vieţilor noastre şi noi ar trebui să ştim până unde ne putem întinde. Nimeni n-ar trebui să aibă despre sine o părere mai înaltă decât se cuvine (Romani 12:3; 2 Corinteni 12:6). Şi să nu încercăm să ne întindem dincolo de limitele noastre.

Dumnezeu ne-a dat minte şi ar trebui să o folosim cu înţelepciune şi să nu ne facem rău singuri. Mai ales ar trebui să ţinem cont de toate riscurile la care ne expunem atunci când ne punem giranţi, să ne gândim şi la faptul că putem pierde lucrul cu care am girat. Dacă suntem dispuşi să pierdem totul, atunci putem să girăm, dar numai pentru cei din familie care au ajuns într-o mare strâmtorare.

 

 

 1. CUM SĂ SCAPI DACĂ TE-AI PUS DEJA GIRANT

 

 1. Tratează problema cu toată seriozitatea (v. 4)

 

Foarte uşor se poate face o greşeală. Ajunge numai o clipă de neveghere şi cazi în laţ. Dar să repari o greşeală este mult mai greu, dar nu imposibil. Nu există probleme care nu pot fi rezolvate, dar pentru unele se cere un preţ mare şi nu toţi sunt dispuşi să-l plătească.

Mulţi oameni, după ce s-au pus giranţi, şi-au dat seama că au greşit și ajung să îi întrebe pe alţii „ce să fac acum?” Ar fi fost mult mai bine să întrebe înainte de a se pune giranți pe oamenii care au ceva experienţă în acest domeniu, care sunt riscurile. Trist este că unii s-au pus giranţi, au semnat contractele şi nici n-au ştiut bine ce au semnat pentru că alţii au avut tot interesul să nu priceapă ce fac.

Solomon spune: „nu da somn ochilor tăi, nici aţipire pleoapelor tale” (v. 4). Aceasta înseamnă să nu stai nepăsător până nu rezolvi problema. Priveşte problema în faţă, priveşte-o din şase puncte de vedere. Priveşte-o cu răbdare şi calm şi nicidecum când eşti nervos. S-ar putea să trebuiască să pierzi ceva, fii dispus şi pentru aceasta, căci este mai bine să pierzi ceva decât să pierzi totul. Mai bine să pierzi nişte bani decât să pierzi liniştea şi pacea din casă şi din suflet.

 

 1. Fii gata să te umileşti până la pământ (v. 3)

 

„ … aruncă-te cu faţa la pământ … ”.

Până nu te-ai pus girant eşti stăpân pe tine şi pe tot ce ai şi poţi pune tot felul de condiţii. Dar după ce te-ai pus girant, trebuie să accepţi orice condiţie, pentru că ai căzut în mâna aproapelui tău. Nu mai eşti stăpân, ci rob.

Dar să ne amintim, că şi păsările care au căzut în laţ se întâmplă să mai scape. S-ar putea să se „rupă” laţul şi să scapi şi tu (v. 5).

 

 1. Roagă-te cu credinţă lui Dumnezeu

 

Roagă-te cu credinţă în Numele Domnului Isus, acesta este cel mai bun lucru care se poate face. Dumnezeu este stăpân peste inimile oamenilor, peste evenimente şi împrejurări şi are ultimul cuvânt în toate lucrurile.

Nu-ţi fie greu să te pocăieşti şi să-i mărturiseşti lui Dumnezeu neascultarea ta, pentru că El a spus să nu te pui chezaş (girant), dar tu nu ai ascultat. Promite-I lui Dumnezeu că pe viitor vei fi mai înţelept, mai credincios şi mai ascultător. Fă chiar o juruinţă Domnului şi nădăjduieşte în ajutorul Lui. Aşteaptă în tăcere ajutorul Domnului (Plângerile lui Ieremia 3:26). Poate că lucrurile nu se vor rezolva imediat, dar în final se vor rezolva.

 

 

Concluzie:

–          Ai auzit pe cineva că s-a fericit pentru că s-a pus girant? Dar că s-a nenorocit pe viaţă?

–          Ce lucru poate fi sigur sub soare? Oricum, oamenii nu sunt şi nu este înţelept să te încrezi în ei.

–          Cunoaşteţi oameni care s-au pus giranţi pentru alţii, apoi au regretat foarte mult?

–          Ce fel de împrumut credeţi că este justificat?

–          Dacă chiar trebuie să te pui girant pentru cineva, nu garanta cu locuinţa ta (Proverbe 22:26, 27).

–          Ştii în câte locuri din cartea Proverbelor se vorbeşte despre chezăşie? Eşti curios să ştii tot ce se spune despre lucrul acesta? Cercetează!

–          Ştii că banii se iau foarte uşor, dar se dau înapoi foarte greu?

–          Ajută pe aproapele tău cu cât poţi mai mult, dar nu te pune chezaş pentru el. Viaţa a dovedit că nu poţi fi sigur nici pe tine însuţi, cu cât mai puţin pe aproapele tău.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

martie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: