you're reading...
scoala duminicala

Hărnicie sau lenevie- lecție de școală duminicală

Hărnicie sau lenevie

Proverbe 6:6-11  (Proverbe 12:27)

Scopul lecţiei: Să ne ajute să înţelegem că Dumnezeu binecuvintează lucrul mâinilor noastre, iar pentru cei leneşi nu are nicio binecuvântare.

Versetul de aur: „Leneşul nu-şi frige vânatul, dar comoara de preţ a unui om este munca.”  (Proverbe 12:27)

Biblia ne spune că Dumnezeu l-a făcut pe om din ţărâna pământului şi a suflat în el din Duhul Său şi omul s-a făcut un suflet viu. Astfel, putem spune că omul este o parte din pământ şi o parte din Dumnezeu. Ce este din pământ depinde de pământ şi ne trage spre pământ, iar ce este din Dumnezeu depinde de Dumnezeu şi ne trage spre El.

Pe om, Dumnezeu l-a aşezat în Grădina Edenului ca s-o lucreze şi să o păzească (Geneza 2:15). Dar să lucrezi nu este uşor, dimpotrivă este chiar foarte greu. Înainte de căderea în păcat munca a fost uşoară, a fost o delectare şi o binecuvântare. După căderea în păcat ea a devenit obositoare şi chiar chinuitoare. Pământul blestemat nu şi-a mai dat grăsimea lui şi din cauza omului a trebuit să poarte blestemul. Pământul aşteaptă şi suspină după eliberarea de vechiul blestem. „Firea aşteaptă izbăvirea de robia stricăciunii” (Romani 8:19-22).

Înţeleptul Solomon ne spune în Proverbe 12:27: „Comoara de preţ a unui om este munca”. Dar există oameni care nu consideră munca o comoară, ci o povară care trebuie evitată pe toate planurile.

Leneşii sunt o categorie de oameni foarte răspândită şi ei au o filosofie aparte despre lume şi viaţă şi nu renunţă la filosofia lor sub nicio formă. Lenea este ca o boală, nu doare, dar se tratează foarte greu, ca şi lepra. Leneşii, de obicei sunt şi foarte mândri, nu vor să primească niciun sfat de la nimeni. Dumnezeu însă, îi trimite pe leneşi la furnică: „du-te la furnică, leneşule…” (v.6), „uită-te cu băgare de seamă la căile ei.” Trebuie oare ca oamenii să înveţe de la animale şi insecte? Domnul Isus îi trimite pe oameni să înveţe de la păsările cerului şi de la plante (Luca 12: 24-31).

Este foarte interesant, că păsările cerului nu se îngraşă chiar dacă ar putea uneori să mănânce foarte mult. Nu fac rezerve de mâncare pentru multă vreme şi n-au grijă de nepoţi, ci numai de puii lor.

Furnicile lucrează toate şi n-au şef care să le supravegheze şi să le ameninţe.

 1. CE ÎI CARACTERIZEAZĂ PE OAMENII LENEŞI
 1. Leneşului îi place să doarmă mult

„Cum se învârteşte uşa pe ţâţânile ei, aşa se învârteşte leneşul în patul lui”  (Proverbe 26:14). Uşa se mişcă foarte mult, dar numai în acelaşi loc.

Somnul este bun şi important, dar să dormi prea mult este dăunător. Leneşii dorm foarte mult ziua, când este timpul lucrului, noaptea ei se distrează şi fac planuri nelegiuite.

 1.  Leneşul este şi fricos

„Afară este un leu, pe uliţă este un leu” (Proverbe 26:13). Nu există niciun leu, dar el vede pericole peste tot şi nu vrea să i se întâmple ceva rău.

 1. Leneşul are foarte multe scuze

La lucru ţi se pot întâmpla accidente. Lucrul este pentru tractoare. Afară este prea cald sau prea frig. Iar când nu este nici frig, nici cald, el este bolnav, are reumatism, îl dor oasele. El ar lucra, dar numai pentru mulţi bani. Pentru puţin nu se merită nici să te scoli din pat. El caută de lucru în permanenţă, dar numai din acela de care nu se găseşte. Leneşul trăieşte într-o lume fantezistă a lui însuşi. Visează la lucruri ireale, visează o ţară unde cârnaţii stau agăţaţi pe garduri, iar câinii umblă cu covrigi în coadă.

 1. Leneşul este predispus la tot felul de vicii

Un om harnic se plânge că n-are suficient timp pentru tot lucrul pe care îl are de făcut. Munca îi formează caracterul şi îl înnobilează.

Leneşul este de obicei beţiv, fumător, îi plac jocurile de noroc şi ar sta acasă numai ca să doarmă. N-are bani de pâine, dar are pentru ţigări şi băutură. Îşi nesocoteşte familia şi copiii şi visează după comunism, când se făcea că lucrează şi era plătit.

 1. Leneşul va sfârşi în sărăcie şi în boală

Doctorul recomandă mişcare, dar el ştie mai bine decât doctorii că lenea n-a omorât pe nimeni. El stă cu picioarele pe pământ, dar picioarele mai trebuie şi mişcate.

Sărăcia vine peste om ca un hoţ.

Domnul Isus îi osândeşte pe cei leneşi: „Rob viclean şi leneş” (Matei 25:26).

 1. CUM PRIVESC MUNCA OAMENII HARNICI ŞI CREDINCIOŞI

Ei cunosc foarte bine treptele care conduc spre succes: aspiraţie, inspiraţie şi transpiraţie. Ei duc la bun sfârşit tot ce încep.

 1. Consideră munca o binecuvântare

„Comoara de preţ a omului este munca” (Proverbe 12:27). În Eden, omul a lucrat şi nu s-a plâns că este greu. Domnul Isus spune: „Tatăl meu lucrează şi Eu deasemenea lucrez… cât este ziuă trebuie să lucrez” (Ioan 9:4). Oamenii harnici şi pricepuţi sunt bogăţia unei naţiuni. Ei pot sta lângă împăraţi, nu lângă oamenii de rând (Proverbe 22:29). Omul harnic aleargă după perfecţiune. El vrea să facă mai mult şi mai bine. A fi mediocru este un eşec pentru el.

 1. Oamenii harnici şi credincioşi cheltuiesc banii cu cumpătare (Proverbe 20:14)

Ei nu cumpără orice, nu cumpără decât lucruri de care au nevoie, ei cheltuiesc mai puţin decât câştigă şi ştiu ce să facă cu banii. Banii lor sunt în buzunar sau la bancă, dar nu în inimă. Ei ştiu să spună NU la unele lucruri inutile. Ei înţeleg bine rostul vieţii lor şi ştiu că viaţa nu-i o goană după plăceri imediate. Ei mănâncă pentru a trăi şi nu trăiesc numai ca să mănânce.

Ei ştiu că banii nu-i pot lua cu ei când mor, de aceea îi trimit mai înainte. Ei îşi strâng comori unde nu se degradează.

 1. Oamenii harnici şi credincioşi ştiu că numai munca cinstită aduce bogăţia (Proverbe 10:4)

Oamenii leneşi visează să câştige la loto, pe când cei harnici muncesc şi cer lui Dumnezeu binecuvântarea peste lucrul mâinilor lor. Dumnezeu a dat evreilor mană în pustie timp de 40 de ani şi ei n-au trebuit să facă nimic pentru ea. Dar au trebuit să se scoale în fiecare dimineaţă să şi-o strângă înainte de răsăritul soarelui. Cei care se sculau mai târziu nu găseau nimic. Dumnezeu a învăţat astfel pe poporul Lui să fie harnic, generos şi credincios. Cei ce au strâns mai mult trebuiau să împartă cu cei ce au strâns mai puţin, nu cu cei ce nu s-au sculat şi nu au strâns nimic. Dar foamea i-a obligat pe toţi să se scoale devreme şi să lucreze. Este interesant de observat că nici n-au putut strânge mană pentru mai multe zile. Trebuiau să se scoale în fiecare dimineaţă (Exod 16: 16-23).

Domnul Isus a înmulţit pâinile, dar numai de două ori. Dacă Domnul ar fi înmulţit păinile în fiecare zi cine s-ar mai fi gândit la lucru?

Un om credincios nu are voie să fie leneş, căci cine nu vrea să lucreze, nici să nu mănânce (2 Tesaloniceni 3:10).

 1. Oamenii harnici şi credincioşi investesc pentru împărăţia lui Dumnezeu

Ei vor să fie bogaţi aici pe pământ, dar vor să fie bogaţi şi în cele cereşti şi din această cauză caută să se îmbogăţească faţă de Dumnezeu. Ei Îl recunosc pe El în toate căile lor şi nu fac nimic fără să ţină cont de voia Lui. Ei ştiu că depind de El pentru fiecare zi, pentru sănătate, pentru călăuzire divină, pentru ploaie şi pentru soare. Ei ştiu că prosperitatea lor nu depinde numai de munca lor, ci şi de binecuvântarea lui Dumnezeu.

Credincioşii Îl cinstesc pe Dumnezeu cu averile lor şi El îi binecuvintează tot mai mult (Proverbe 3:9).

Concluzie:

Mulţi oameni se îmbogăţesc furând şi înşelând, dar o asemenea bogăţie în casa omului este un blestem.

Domnul Isus a fost tâmplar înainte de a începe lucrarea mesianică, a lucrat în atelierul lui Iosif. Fiecare evreu era obligat să înveţe pe copilul său o meserie, să lucreze ceva cu mâinile, chiar dacă mai târziu va ajunge rabin. „A nu-l învăţa pe copil să lucreze, înseamnă a-l învăţa să fure”.

Cea mai rea moştenire pe care o putem lăsa copiilor noştri este ca ei să nu mai trebuiască să facă nimic.

–          Lenea merge aşa de încet că nu-i este greu sărăciei să o ajungă din urmă.

–          Hărnicia trebuie învăţată încă din copilărie şi acest lucru este responsabilitatea părinţilor. A nu-l lăsa pe copil să facă nimic, ca să nu se chinuiască, pentru că s-au chinuit destul de mult părinţii, este o concepţie total greşită.

–          Ce ştiu să facă fetele voastre în afară de uitatul în oglindă?

–          Ştiu băieţii voştri să taie lemne, să bată cuie, să repare ceva prin casă?

–          Dacă tinerii nu lucrează nimic, ce vor face ei, căci ceva tot vor face?

–          Puteţi să spuneţi ce este mai uşor: să mănânci sau să stai culcat? Dacă nu ştiţi o să vă spună leneşii – să mănânci culcat.

–          Ce părere aveţi de oamenii care mănâncă în pat şi nu sunt bolnavi?

–          De ce credeţi că furnicile şi albinele sunt simbolul hărniciei?

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

martie 2013
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: