Putem pune semnul egalităţii între responsabilitate socială şi cod de etică? Ridic această întrebare pentru că de multe ori am auzit vorbindu-se despre responsabilitate socială ca fiind un cumul de norme de bun simţ. De parcă am adresa unui grup de copii provocarea de a afla “Codul bunelor maniere”. Poate ar fi bine să ne reîntoarcem la vremurile de demult când etica, bunele maniere şi bunul simţ tronau la loc de cinste în educaţia unui copil, viitor cetăţean.
Ce s-a întâmplat între timp cu etica? Unde au dispărut valori precum cinstea, adevărul, dreptatea, curajul, altruismul, respectarea promisiunilor? Am crezut că dacă le “punem sub covorul responsabilităţii sociale” ele vor începe să existe din nou printre noi? Părerea mea este că nu. Partea optimistă din mine ar trage spre răspunsul pozitiv, dar cea sceptică mă trage de mânecă şi îmi şopteşte: Uită-te în jurul tău! Unde vezi tu respectate aceste valori?
Consider că este o soluţie pentru a vedea zilnic aceste valori în jurul nostru: să începem să le aplicăm noi înşine. Dacă şi eu, şi tu, şi voi le folosim atunci vom mai avea o mai avea o speranţă. Doar speranţa moare ultima, nu-i aşa? Pune-ţi întrebarea: Care este codul meu de etică?
Pentru a te ajuta să îţi răspunzi sincer iată alte câteva întrebări ajutatoare:
- În ce mod îţi tratezi clienţii? (indiferent de business-ul pe care îl ai sau unde lucrezi)
- Ce fel de relaţii dezvolţi cu colegii? De cooperare şi colaborare? De conflict şi dominaţie?
- Care este atenţia pe care o acorzi comunităţii în care trăieşti? Îţi pasă de comunitate sau treci nepăsator pe lângă problemele acesteia?
- Ai grijă de mediul înconjurător? Ai participat la vreo activitate de voluntariat în beneficiul păstrării biodiversităţii?
- Ce fel de educaţie dai copiilor tăi? Ce valori şi principii de viaţă le insufli?
Sunt convinsă că nu îţi pui astfel de întrebări zi de zi. De ce merită efortul? Pentru că aşa poţi afla dacă ai sau nu un cod de etică, care să îţi ghideze comportamentul în viaţa profesională şi personală. Care sunt riscurile lipsei unui cod de etică personal? Iată ce pericol poate interveni în viaţa ta: mergi într-o companie şi ţi se dă să semnezi codul de etică a acesteia. Dacă nu îl semnezi nu poţi lucra în acea companie, deci nu vei avea bani. Ce faci? Adopţi imediat un cod de etică impus de alţii? Unde este coloana ta vertebrală? Tu pentru cine trăieşti: pentru tine sau pentru compania respectivă?
Mi se pare necesar să ne referim la etica (atât în afaceri cât şi în viaţa privată) atunci când discutăm de responsabilitate socială. Ce valori crezi că putem adopta în acest context? Ce consideri că este important şi vrednic de respectat? Gândeşte-te bine.
Pentru a susţine afirmaţia mea doresc să îţi aduc în atenţie şi viziunea lui Cristian Ducu de la Centrul de Cercetare în Etică Aplicată, care afirmă in articolul său “Jos cu RSC-ul! Sus Etica în afaceri! Regândind locul RSC-ului în arhitectura organizaţiilor” următoarele: “am readus în discuţie chestiunea responsabilităţii corporative propunând ideea că ceea ce numim noi astăzi RSC, care nu este operaţionalizabil, se referă strict la impactul asupra societăţii, iar din această perspectivă, RSC-ul este parte din etica în afaceri, mai precis din Etică şi conformitate. Mai mult decât atât, am propus şi ideea că Etica şi conformitatea este parte din ceea ce se numeşte Guvernare corporativă. Numai aşa putem discuta despre instrumente viabile pentru schimbare culturii organizaţionale şi protejarea imaginii şi reputaţiei organizaţiei”. Dacă eşti pasionat de responsabilitate socială corporatistă şi de etică te încurajez să citeşti acest articol şi să reflectezi la cele afirmate acolo.
Putem să discutăm pe larg şi despre Etică şi conformitate, şi despre Guvernare corporativă, şi despre Etica în afaceri la nivel de organizaţie. Poate că va fi subiectul unui alt articol, sau mai bine spus al unei cărţi. Dar ce am vrut să arăt prin cuvintele mele: totul pleacă de la individ (mai ales că şi companiile sunt formate din oameni!). Totul pleacă de la valorile noastre personale şi de la propriul cod de etică. Reflectaţi la acestea şi vedeţi cum puteţi aplica etica voastră în responsabilitatea socială! Aştept părerile voastre.
Sursa foto: Foto 1
Discuție
Comentariile nu sunt permise.