you're reading...
diverse

Poetul Traian Dorz, un martir al Gulagului românesc, comemorat la 100 de ani de la naşterea lui

BihorSURSA http://www.voceatransilvaniei.ro/
Poetul Traian Dorz, un martir al Gulagului românesc, comemorat la 100 de ani de la naşterea lui

S-au împlinit 100 de ani de la la naşterea poetului Traian Dorz, un martir al Gulagului românesc, ocazie cu care sute de ostaşi din cadrul Asociaţiei Tineretului Oastei Domnului s-au întâlnit la mormântul acestuia din localitatea bihoreană Mizieş.

Traian Dorz s-a născut la data de 25 decembrie 1914, într-un cătun care aparţine de localitatea bihoreană Mizieş, numit Râturi, ulerior localitatea a primit denumirea de Livada Beiuşului.

Traian Dorz va deveni liderul spiritual al “Oastei Domnului”, asociaţie care începând cu anul 1947 va face obiectul unei atente monitorizări din partea Securităţii. În acest context, Dorz de-a lungul vieţii sale va cunoaşte un lung calvar, atât în libertate, cât şi prin numeroasele închisori prin care a trecut până în anul 1964.

Pentru el calvarul a început pe 30 decembrie 1947, odată cu abdicarea regelui Mihai. A fost ridicat din casa sa de la Mizieş şi obligat, în văzul întregului sat, să meargă pe jos, în spatele jandarmului aflat călare, până la Beiuş, unde a fost închis în sediul de atunci al Siguranţei Statului, devenită apoi Securitatea. Următorii 17 ani, cu intermitenţe, Traian Dorz, i-a petrecut prin zecile de închisori presărate pe pământul românesc, inclusiv Penitenciarul Oradea. După eliberarea sa definitivă, care a avut loc pe 22 iunie 1964, până la moartea sa, care a survenit pe 20 iunie 1989, va fi în permanenţă supravegheat de organele de Securitate.

La 100 de ani de la naşterea martirului Dorz, comunitatea din Beiuş a fost gazda Adunării de Tineret pe Ţară a Oastei Domnului, în cadrul căreia a fost marcat “Centenarul Traian Dorz”.

Manifestările au debutat cu un marş al tinerilor pornind de la mormântul marelui poet, din cimitirul Mizieş, cu opriri pe principalele străzi ale Beiuşului marcând drumul parcurs de poetul martir cu miliţianul sau securistul în spate.

Tinerii “ostaşi” s-au oprit şi la Sediul Securităţii din Beiuş, acel loc de jelanie, unde Traian Dorz a fost supus celor mai cumplite bătăi şi torturi fizice şi psihice, în încercarea de a-l face să renunţe la propria credinţă.

O altă oprire a avut loc la Statuia martirilor Ioan Ciordaş şi Nicolae Bolcaş din Beiuş. Odată ajunsă la Beiuş, întreaga comunitate a participat la Sfânta Liturghie ţinută la Biserica Ortodoxă “Sf. Dumitru”, oficiată de preoţi ai locului.

Casa de Cultură a Municipiului Beiuş s-a dovedit neîncăpătoare de sutele de oameni veniţi de prin toate colţurile ţării să participe la Adunarea propriu-zisă a Tineretului cu tema “Traian Dorz şi Dascălul Nostru în Hristos”. A fost omagiată personalitatea marelui poet al locului, Traian Dorz, dar şi lungul calvar al acestuia prin închisorile comuniste.

Cine a fost Traian Dorz

Părinții săi, Constantin și Maria, erau buni gospodari și creștini respectați în sat pentru cinstea și vrednicia lor. Era unicul copil la părinți, pe care, bineînțeles, voiau să-l vadă un bun gospodar la casa lui și un sprijin de nădejde la bătrânețe. Băiatul însă se simțea născut pentru altceva, mai bun. Iubea cartea, citise tot ce era de citit în micuța bibliotecă a școlii primare și în aceea a bunului său învățător, Savu Halbac. Dar, tocmai acum, la terminarea celor șapte clase, a intervenit un eveniment-cheie în viața copilului Traian Dorz, schimbându-i traiectoria existenței sale.

A fost premiat la examenul de încheiere a celor șapte clase primare, susținut la Beiuș în 7 iunie 1930. Răspunsurile la Religie au ieșit în evidență ca exemplare. Preotul care preda Religia i-a dat ca premiu special cartea „Corabia lui Noe”, de preotul Iosif Trifa, din Sibiu. Autorul era întemeietorul și conducătorul pământesc al Mișcării Oastea Domnului, înființată la 1 ianuarie 1923, la Sibiu, o mișcare de regenerare moral-spirituală a poporului român în granițele ortodoxiei străbune. Cartea a fost o epifanie pentru proaspătul absolvent. Pe 8 iunie, în duminica Rusaliilo, terminând lectura cărții, el a simțit că trebuie să-și schimbe viața, așa cum autorul, în final, o propunea fiecărui cititor.

Printr-o scrisoare adresată centrului Oastei din Sibiu, îl ruga pe Părintele Iosif Trifa să-l înscrie și pe el în rândurile ostașilor și să-i trimită foaia „Oastea Domnului”, suplimentul duhovnicesc al săptămânalului Lumina Satelor. Ambele erau redactate de către preotul sibian.

Frecventarea cărților din biblioteca școlii și pe cele ale profesorului de religie care l-a premiat a avut două consecințe importante asupra adolescentului. Prima era aceea că poate să aspire la ceva mai mult decât majoritatea tinerilor de vârsta lui și deci să iasă din perimetrul vieții rurale. Ca urmare, fără știrea părinților se prezintă la examenul de admitere la Școala de Arte și Meserii din Beiuş. Reușește printre primii, dar tatăl său îi dă de urmă și îi interzice să urmeze cursurile acestei școli. La fel pățește și în urma reușitei la Liceul Militar din Târgu Mureş. Sunt primele interdicții care intervin în viața lui.

A doua consecință, și cea mai importantă, a fost aceea că lectura cărților Oastei Domnului și a foilor ei religioase i-a trezit pe nesimțite dorința și disponibilitatea sufletească de a scrie el însuși versuri spre slava lui Dumnezeu. El trimite primele sale încercări Părintelui Iosif Trifa, iar acesta, intuindu-i talentul și evoluția viitoare, i le publică în Lumina Satelor.

Acest exercițiu creator însemna pentru el o descărcare și o împlinire, în același timp. În spiritul ostășiei, începe deplasările de misionar prin satele din jurul Beiușului.

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

aprilie 2014
L M M J V S D
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  
%d blogeri au apreciat: