you're reading...
CULTE RELIGIOASE, POLITICA SI DEMOCRATIE

A început campania electorală prin biserici…

Începând de duminică unii pastori evanghelici au început să promoveze alianța așa zis creștină ACL nou formată. Pe fondul afirmatiei premierului  Victor Ponta la adresa lui Klaus Johanis proaspătul lider al opoziției liberale devenite peste noapte și creștină… pastorii și unii lideri de culte deja au început să-si definească poziția electorală încercând voalat să influențeze membrii bisericilor cu privire la votul din toamna pentru prezidențiale.

Vă relatăm mai jos câteva din intervențiile șefilor de culte și opinii ale unor biserici tradiționale:

 Preşedintele Cultului Penticostal, despre Ponta: „Nu a gândit ce spune”

 
pavel_rivis_tipei
Cel mai important cult neoprotestant din România, după numărul de membri, este Cultul Penticostal. Penticostalii sunt pe locul 4, după ortodocşi, romano-catolici şi reformaţi. Preşedintele Cultului Penticostal este pastor dr. Pavel Riviş-Tipei. Acesta vorbeşte, într-un scurt interviu pentru stiripesurse.ro, despre amestecul religiei cu politica şi nu numai. Pavel Riviş-Tipei nu este străin de domeniul politicii, fiul său, Lucian, fiind deputat PDL de Arad în legislatura trecută.Reporter: – Ce părere aveţi despre faptul că domnul Ponta a adus în discuţie religia domnului Iohannis, numindu-l neoprotestant?

Pavel Riviş-Tipei.: – Nu ştiu dacă a fost cea mai fericită expresie. Din punctul meu de vedere, toţi locuitorii ţării sunt egali în drepturi, indiferent de confesiune. Asta ne asigură şi Constituţia. Nu ştiu dacă chiar a fost intenţionată sau a fost o scăpare. Nu-mi dau seama. Am văzut-o, măcar că pe unii probabil că i-a deranjat. Eu am zis că probabil a fost scăparea unui om care pe moment nu a gândit ce spune. mai departe aici

Biserica Lutherană, explicaţie pentru Victor Ponta

Florin Pușcas, Colaborator
victor ponta
În urmă cu o săptămână, Victor Ponta aducea în discuţie, într-un interviu la Adevărul Live, apartenenţa religioasă a lui Klaus Iohannis. Premierul declara: „Nu e nimic rău că e neoprotestant, dar eu sunt ortodox.” Ponta declara că nu va folosi în campanie această temă şi, în acelaşi timp, juca subtil cartea religiei. Totuşi, Klaus Iohannis nu este membru al unui cult neoprotestant, ci al uneia dintre cele mai vechi biserici protestante. Explicaţia vine de la Kilian Dörr, prim-preot al Parohiei Evanghelice de Confesiune Augustană din Sibiu, unde Klaus Iohannis este membru.„Domnul Klaus Iohannis este membru în parohia noastră şi este evanghelic lutheran, după confesiunea augustană, confesiune care este din 1530. Este Biserica Lutherană, după reforma lui Martin Luther. În 2017, sărbătorim 500 de ani de la această reformă, o amplă mişcare. Este unul dintre cultele protestante, cum sunt reformaţii sau unitarienii. Face parte din cele 18 culte recunoscute în România. E o biserică istorică. Cea mai veche biserică din Sibiu este biserica noastră, care a fost ridicată în 1310. Atunci a fost catolică, dar s-au despărţit de Biserica Catolică prin ampla mişcare de reformă din secolul 16. Au vrut de fapt să reformeze Biserica Catolică, dar cum nu a ieşit aşa cum au vrut s-au despărţit de această biserică. Biserica Evanghelică din Germania este cea mai mare biserică de acolo. La fel şi în Austria, Elveţia. În ţările nordice, aceste biserici sunt biserici de stat, cu milioane de membri. Deci nu e vorba de un cult neoprotestant, venit din America. E o biserică istorică, veche, renumită”, a declarat Kilian Dörr, pentru stiripesurse.ro.

Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană din România are aceeaşi doctrină ca Biserica Evanghelică Lutherană din România. Diferenţa constă în faptul că prima este formată mai ales din etnici germani, iar cea de-a doua din etnici maghiari şi slovaci.

 

Reacţia Cultului Baptist la folosirea religiei în disputele politice

Victor Ponta l-a încadrat pe Klaus Iohannis, intenţionat sau din greşeală, în categoria neoprotestanţilor. Ulterior, Biserica Evanghelică de Confesiune Augustană a lămurit apartenenţa religioasă a liderului PNL (AICI). Pomenirea religiei în disputa politică dintre Ponta şi Iohannis a atras numeroase reacţii, inclusiv din partea Bisericii Ortodoxe Române (AICI).Pe această temă, am stat de vorbă cu liderii unor culte considerate „neoprotestante”: Otniel Bunaciu, preşedintele Uniunii Bisericilor Creştine Baptiste din România, şi Pavel Riviş-Tipei, preşedintele Cultului Creştin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică din România. Cele două confesiuni se află pe poziţia 6 (baptiştii), respectiv 4 (penticostalii), într-un top al cultelor din România, după numărul de membri. Cu menţiunea că Biserica Baptistă, cu o istorie de 400 de ani, nu se încadrează la categoria „neo”. Mai jos, interviul cu prof. univ. dr. Otniel Bunaciu. Partea a doua, adică interviul cu preşedintele Cultului Penticostal, va fi publicată ulterior.

Reporter: – Cum vedeţi amestecul religiei în bătălia politică?

Otniel Bunaciu: – Potrivit Constituţiei, România nu este un stat religios. Constituţia menţionează foarte clar că statul este echidistant cu toate bisericile. În acelaşi timp, fiind o organizare seculară, nu văd ce rol are biserica în politică. În acest sens, mă bucur că şi biserica majoritară a dat o declaraţie. Politicienii, în campania electorală, vor folosi orice oportunitate pentru a-şi mări şansele de a fi aleşi. Dar eu cred că nu ar trebui să facă parte din discuţie apartenenţa etnică, apartenenţa religioasă şi alte aspecte de genul acesta, care nu sunt relevante conducerii ţării.

Rep.: – Despre afirmaţia domnului Ponta referitoare la domnul Iohannis ce părere aveţi?

O.B.: – Cred că a fost o remarcă nefericită, dar poate nu a fost intenţionată chiar în sensul acela. Românii, în general, nu sunt foarte motivaţi de religie, deşi naţionalismul şi tradiţia au o anumită influenţă asupra felului în care oamenii reacţionează. Societatea s-a polarizat, dar ar fi trist ca şi religia să contribuie în sensul acesta. Eu cred că toate confesiunile ar trebui să facă un front comun, să spună că nu este o temă peste alegeri. Noi ne rugăm lui Dumnezeu, ca El să scoată oamenii potriviţi, dar nu ne implicăm în forma aceasta. Ţara noastră are nevoie de unitate în momentul acesta. Suntem destul de împărţiţi şi viitorul nostru este dependent de modul în care noi ne putem prezenta. Dacă noi tot ne demonizăm unii pe alţii, şi etnic, şi religios, contribuim la imaginea pe care o avem în străinătate, din păcate.

Rep.: – Va conta în alegeri faptul domnul Iohannis nu este ortodox?

O.B.: – Este greu de spus. Până la urmă, în România, noi avem nişte statistici care sunt foarte interesante. Pe de o parte, dacă te uiţi la apartenenţa religioasă şi la angajamentul creştin, România este una dintre cele mai creştine ţări din Europa. Am văzut nişte statistici, făcute de Fundaţia Soros acum câţiva ani, care dădeau 99% dintre români care se declarau credincioşi. În acelaşi timp, dacă te uiţi pe alte statistici, România e şi cea mai coruptă ţară din Europa. Deci eu nu ştiu forma asta de creştinism de la noi, din România, dacă a ajutat foarte mult în ce priveşte manifestările noastre civile şi sociale. Adesea ne uităm cu un anume aer de superioritate la alte ţări care s-au secularizat, cum ar fi Suedia, sau Norvegia. În acelaşi timp, acolo corupţia este zero şi mulţi dintre cetăţenii noştri încearcă să meargă acolo. Deci eu nu văd legătura asta ca fiind una folositoare pentru noi. Dar mentalul şi psihicul naţional sunt greu de evaluat. Nu sunt eu cel chemat să o facă.mai departe aici

Biserica Ordodoxă condamnă bătălia politică pe teren religios

Iosif Buble,
Patriarhia Romana
Patriarhia Română pune piciorul în prag în toiul războiului pe tema confesiunii creştine din care face parte prezidenţiabilul PNL KLaus Iohannis. Patriarhia pe transmite competitorilor politică că dezaprobă orice incercare de atragere a Bisericii în jocul politic şi cere mai multe responsabilitate, potrivit unui comunicat remis redacţiei.Reacţia Patriarhiei Române survine după ce premierul şi membri ai conducerii PSD au insinuat faptul că românii  nu ar vota ca preşedinte un cetăţean de altă confesiune creştină în afară de cea ortodoxă.

Iată comunicatul venit de la BOR:

“Întrucât în ultimele zile, în dezbaterile politice din media pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014, au fost făcute referiri nedrepte şi nedemne la adresa Bisericii Ortodoxe Române şi au fost exprimate opinii nefondate despre o presupusă implicare a acesteia în confruntările electorale, Patriarhia Română reaminteşte:
1. Biserica Ortodoxă Română cooperează cu autorităţile de stat centrale şi locale pentru împlinirea binelui comun în societate şi are relaţii civilizate cu toate partidele politice, dar rămâne neutră din punct de vedere politic în conformitate cu hotărârile Sfântului Sinod fundamentate pe canoanele Ortodoxiei universale. Indiferent de doctrina politică, originea etnică, credinţa sau convingerile religioase ale candidaţilor în alegeri, clerului ortodox român îi este interzis să desfășoare activităţi cu caracter partinic în comunităţile de credincioşi pe care le păstorește. Orice activitate partinică a clerului ortodox este contrară hotărârilor Sfântului Sinod şi dezaprobată de credincioşi.
2. De aceea, Patriarhia Română face un apel către reprezentanţii clasei politice din România ca în dezbaterile electorale privind alegerile prezidenţiale din toamna acestui an să evite confruntările politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor României, cultele religioase sunt factori ai păcii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru învrăjbirea populației.

Priorităţile permanente ale Bisericii Ortodoxe Române sunt lucrarea pastoral-misionară în mijlocul poporului român, ajutorarea săracilor şi a bolnavilor, activităţi educaționale şi culturale în beneficiul comunităţilor  româneşti din ţară şi străinătate, iar în această perioadă ajutorarea familiilor sinistrate din Oltenia şi din alte zone ale ţării afectate de inundaţiile din ultimele săptămâni, iar nu implicarea politică.”

 

––––––

 

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

august 2014
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
%d blogeri au apreciat: