you're reading...
STIRI CRESTINE

Doliu la ABC Casa Dorca Prilipet

23
Paul Smitek unul din cei 3 frați Smitek (Paul, Bebe si Denisa) dați în plasament de către Protectia Copilului Caraș Severin la ABC Casa Dorca Prilipeț – Bozovici Caras Severin a fost găsit noaptea trecută spânzurat  în “ Casa Veche”( o proprietate Casa Dorca unde se pregătea mâncare pentru ferma internă  de porci).

După ce a încercat să-și taie venele a recurs la folosirea unei frânghii(cearsaf). Cu o zi înainte a lăsat mesaj pe facebook fostei prietene că dacă se desparte de el o să se omoare singur. Intre cladirea orfelinatului ABC Casa Dorca și ferma de porci mai se deținea o proprietate -Casa Bătrână  folosită ca spatiu de depozitare,  uneori creșterea iepurilor și a găinilor și mai nou pentru prepararea hranei pentru porci. A intrat în Casa bătrână și nu a mai fost vazut. Seara înainte de culcare un coleg de camera pe nume Teo, văzând că nu mai apare a plecat să-l caute gasindu-l spânzurat. Au fost anunțați cei responsabili, a venit poliția și mai apoi  anchetatorii iar  în final  salvarea l-a dus la morga din Bozovici.

paul smitek1
Un băiat liniștit la prima vedere dar foarte complexat, care răbufnea deseori exteriorzându-și sentimentele bătândui pe cei din jur sau ridicând tonul…, deseori dus la controale psihiatrice… un baiat care nu era înțeles de cei din jur – a fost caracterizat de către un cunoscut apropiat.
Bătăuș la școală… deseori se alimenta cu tigări și alcool…  anul trecut a  intrat și în comă alcolică, fiind dus cu salvarea de la scoală la spital… așa și-l aminteau colegii…

La Casa Dorca copiii au fost speriați… vizitatori, controale, anchetă… înmormântarea.
Responsabili pentru acest eveniment?
1. În primul rând părinții care au declinat parțial drepturile părintești Protectiei Copilului( AJPIS CARAS Severin) prin lipsa de responsabilitate față de proprii copii. Pe unii i-au vandut în străinătate pe alții i-au dat în grija statului.
2. Protecția copilului Caraș Severin (AJPIS CARAS) pentru slaba organizare, controale precare și plasare unor copii cu problem speciale în cadrul unor Case de Copii( Centre sociale) private fară personal specializat în tratarea bolilor psihice sau consiliere psihopedagicica specială.
3. Poliția Bozovici care după problemele repetate de tip infracțional trebuia să ia măsurile legale de plasarea copilului în altă parte și anume o instituție specializată.
4. Conducerea ABC Casa Dorca pentru tolerarea repetată a unor probleme  sociale, economice și morale în cadrul ABC Casa Dorca în ultimii 20 de ani ( furturi, abuzuri verbale, fizice si sexuale) Fără să pese de legislația în vigoare cu privire la amplasamentele sociale funcționând mult timp fără avizele necesare  de a presta servicii sociale mulțumindu-se că le merge salarul minim pe economie si pot trăi fiecare angajat de unde muncesc. Iresponsabilitate în angajarea unor persoane fără calificările minime necesare în domeniul social, psihopedagocic sau consilierea copiilor cu problem deosebite. Mușamalizarea de fiecare dată a problemelor existente față de autorități, față de familiile copiilor, față de autoritățile locale, față de Bisericile Crestine Baptiste partenere in ABC Casa Dorca și mai ales față de sponsorii interni și externi.
5. Comunitatea locală pentru că în loc să se implice având o opinie constructive s-au multumit să bîrfească pe la colțuri sau să exploateze pe la muncile agricole copiii pentru un blid de zeamă, o zi de libertate  sau 5 lei o zi de munca la sapă( săpat porumbul).

Paul a plecat din lumea celor vii… la Casa Dorca a rămas un loc liber… vor mai da sponsorii bani? Vor mai primii copii cu problem de sănatate într-o instituție nespecializată ? probabil că da…

Biserica Baptistă  locală din Prilipeț a oferit un loc pentru păstrarea trupului neînsuflețit timp de o noapte pentruca în ziua următoare să-i ofere o înmormântare creștinească decentă,  în ciuda telefoanelor fariseice dublicitare la Coducerea Cultul Baptist de către fariseii locali ca să scoată „mortul” afara din biserică ( pentru a nu spurca biserica locală).

Viața merge înainte…câinii latră caravana trece… Un suflet pierdut sau câștigat …un suflet în plus sau în minus… nu este tot una. Copii rămași sunt îndurerați. Familia suferă dar poate foarte puțin. Comunitatea locală indiferntă în continuare. Autoritățile urmăresc la televizor cine va lua locul premierului operat la picior…

Noi citim articole pe facebook,.. dar copiilor nevoiași care trebuiau ajutati să se îndrepte înspre cer… le bătătorim calea spre iad prin indiferența și lipsa noastră de atitudine.

articol primit  de la  E. Ion – un vizitator  Casa Dorca

Presa despre :

http://www.pressalert.ro/2015/06/tragedie-un-copil-de-doar-14-ani-dintr-un-orfelinat-gasit-spanzurat-ce-vor-sa-afle-politistii/

http://www.argument-cs.ro/content/c%C3%A2t-de-mare-poate-fi-suferin%C5%A3a-unui-copil-%C3%AEnc%C3%A2t-s%C4%83-%C5%9Fi-ia-via%C5%A3a#sthash.EB2DQk9q.dpuf

http://www.realitatea.net/sinucidere-la-orfelinat-motivul-incredibil-pentru-care-si-a-luat-viata-la-14-ani_1727390.html#ixzz3e3cOHO6i

http://www.kidstown.org/children/paul-nicusor-smitek

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

iunie 2015
L M M J V S D
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
%d blogeri au apreciat: