you're reading...
BUSINESS, diverse, mana de luni

POȚI SĂ-I IUBEȘTI PE ANGAJAȚII TĂI? MANA DE LUNI

MANA DE LUNI 14 Decembrie 2015

POȚI SĂ-I IUBEȘTI PE ANGAJAȚII TĂI?  De John D. Beckett

Samantha a primit un sfat ciudat din partea profesorului ei de licenţă – cuvintele acestea le-a primit înainte să se lanseze în afaceri: „Nu te ataşa de colegii de muncă” i-a spus el. „N-ai de unde să ştii când trebuie să dai pe cineva afară şi, şi nu cred că vrei să-ţi concediezi prietenii.”

După ce şi-a început cariera, Samantha a început să urce în ierarhie la Agile, un lanţ farmaceutic de seamă, şi avea în slujba sa nişte asociaţi. Citind o carte despre conducere, a cunoscut povestea lui Vince Lombardi, vestitul antrenor de fotbal american al echipei Green Bay Packers, în Liga Naţională de Fotbal la sfârşitul anilor 1950.

A fost surprinsă când a descoperit că Lombardi şi-a învăţat membrii echipei sale să aibă grijă unul de celălalt: „Noi nu ne simpatizăm unul pe altul, noi ne iubim”, spunea el la o decernare de premii în 1961. „Dacă joci în echipă, trebuie să existe grijă faţă de celălalt, iubire împărtăşită, atunci ştii că ai o echipă.’’

Împinsă de exemplul lui Lombardi, Samantha a trebuit să ia o decizie. Să-i ţină la distanţă pe colegi, după sfatul profesorului, sau să arate grijă şi compasiune, iubire pe care ştia că o poartă în adâncul ei?

ÎNTREBĂRI:

  1. Este vreo diferenţă între afaceri şi sport când vine vorba de dilema Samathei? Care este aceea – şi cum ar putea să ne influenţeze decizia?
  2. Cum poţi să-ţi iubeşti angajaţii şi în acelaşi timp să tratezi cu ei deficienţele de performanţă atunci când ele apar?
  3. Dacă un manager se apropie prea mult de un coleg iar ulterior este nevoit să-l dea afară, poate face asta în contextul creat? Cum s-ar putea face aşa ceva?
  4. Ce limite de interacţiune umană ar trebui să stabilim în cadrul organizaţiilor noastre? Ce efecte ar putea avea asupra relaţiilor pe care le dezvoltăm cu oamenii cărora le raportăm, colegilor noştri, şi celor care ne raportează?

 

 

DE PUS ÎN PRACTICĂ

Având în vedere măreaţa dragoste a Lui Dumnezeu pentru fiecare dintre noi, avem toate motivele să răspândim dragoste în jurul nostru, inclusiv pentru colegii noştri. Asta nu înseamnă sentimentalism orb, nici că am fi prea slabi că să ne exercităm autoritatea de a da indicaţii potrivite atunci când e nevoie.

 

Lucrând creativ şi proactiv, promovăm culturi organizaţionale pozitive în care oamenii sunt respectaţi, simţindu-se cu adevărat iubiţi şi preţuiţi, dar oricând este nevoie, disciplina şi răspunderea sunt utilizate şi menţinute.

 

DE LUAT ÎN SEAMĂ

Una din temele unificatoare ale Bibliei este dragostea necondiţionată, care sacrifică. Domnul Isus le-a spus ucenicilor: „Vă dau o poruncă nouă, să vă iubiţi unii pe alţii” (Ioan 13:34)

 

Avem tendinţa să ne uităm la ce spun experţii „guru” despre principiile pentru bunul mers al organizaţiei noastre şi relaţiile cu oamenii. Gândurile lor sunt de obicei foarte bune, însă câteodată înţelepciunea umană trebuie să abdice în detrimentul principiilor biblice. „Căci gândurile Mele nu sunt gândurile voastre şi căile voastre nu sunt căile Mele, zice Domnul.” (Isaia 55:8)

 

Sunt unii care cred, precum profesorul susmenționat, că nu e bine să ne ataşăm de cei cu care lucrăm, de teamă ca nu cumva relaţiile puternice să ne întunece judecata. Asta poate fi o problemă, dar dacă păstrăm în minte gândul că deciziile noastre sunt luate pentru binele tuturor, nu doar al companiei ci şi al indivizilor, dragostea pentru ceilalţi nu ne afectează judecata. „Fiule, nu dispreţui pedeapsa Domnului şi nu-ţi pierde inima când eşti mustrat de El. Căci Domnul pedepseşte pe cine-l iubeşte şi bate cu nuiaua pe orice fiu pe care-l primeşte.” (Evrei 12: 5-6)

Reclame

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

decembrie 2015
L M M J V S D
« nov.   ian. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: