you're reading...
diverse

Atac soldat cu morţi asupra unei biserici baptiste din Texas, SUA

Duminică, 5 noiembrie 2017, marchează ziua care a zguduit statul Texas şi o lume întreagă. Un tânăr a intrat în biserica baptistă din Sutherland Springs, Texas şi a atacat creştinii în timpul serviciului de închinare. Atacul s-a soldat cu 26 de morţi şi peste 20 de răniţi. Printre victime se numără bătrâni, tineri şi copii, inclusiv fiica pastorului în vârstă de 14 ani.

Numărul mare de victime face ca acest incident să fie cel mai grav din istoria Texasului şi unul din cel mai violente atacuri armate din ultimii ani din America. Ucigaşul, care se pare că a acţionat de unul singur, a fost găsit mort după ce a fost urmărit de poliţişti la volanul maşinii personale.

„Sunt multe familii unde sunt victime, şi asta s-a întâmplat într-o biserică, în timpul închinării. Oamenii au fost pur şi simplu seceraţi. Suntem îndurerați pentru pierderea lor” a declarat Greg Abbott, guvernatorul Texasului, într-o conferinţă de presă.

Douăzeci şi trei de credincioşi au fost ucişi în interiorul clădirii biserici, doi au fost ucişi în exterior, în timp ce unul a murit în drum spre spital din cauza rănilor suferite. Cei ucişi aveau vârste cuprinse între 5 şi 72 de ani.

Atacatorul a fost identificat drept Devin Patrick Kelley, în vârstă de 26 de ani. Acesta a fost înrolat în Forţele Aeriene a Statelor Unite între anii 2010-2014, de unde a fost lăsat la vatră după ce a apărut în faţa Curţii Marţiale pentru că şi-a maltratat soţia şi propriul copil. Kelley locuia în New Braunfels, o localitate aflată la 35 de mile (56 km) de Sutherland Springs. Poliţia a descins la domiciliul acestuia duminică noaptea.

Freeman Martin, şeful Departamentului de siguranţă publică din Texas, a descris succesiunea evenimentelor: La ora 11:20, suspectul a fost văzut la o benzinărie, vis-à-vis de clădirea bisericii baptiste. Era îmbrăcat într-un echipament de luptă, avea chiar şi vestă de protecţie. A traversat drumul şi a început să tragă în timp ce se apropia de biserică, continuând să tragă şi după ce a intrat în biserică.

După ce a înfăptuit masacrul, a ieşit din biserică unde a fost întâmpinat de un localnic înarmat. Ucigaşul şi-a aruncat arma, o puşcă de asalt Ruger şi a fugit la volanul unui autovehicul. El a fost urmărit de poliţişti şi chiar la intrarea pe teritoriul comitatului Guadalupe, autovehiculul în care se afla acesta a ieşit de pe şosea şi s-a oprit. Suspectul a fost găsit mort în maşină, însă nu se ştie dacă a fost ucis fiind împuşcat de localnicul înarmat sau s-a sinucis.

Preşedintele Donald Trump, care se află într-o vizită în cinci state din Asia, a declarat că ucigaşul avea probleme mentale. „Avem mulţi oameni cu probleme mentale în America, aşa cum sunt şi în alte ţări, acest atac nu are legătură cu armele de foc. Din fericire, cineva înarmat l-a urmărit pe suspect, altfel lucrurile ar fi putut fi mult mai grave”, a declarat Trump.

Împuşcăturile au afectat în mod dramatic viaţa acestei mici comunităţi din Sutherland Springs. O staţie TV locală, KSAT, a raportat că două elicoptere au fost mobilizate de urgenţă pentru a transporta răniţii la spital. Cel puţin 10 victime au fost duse la Connaly Memorial Medical Center în localitatea Floresville. Alte opt victime fost duse la Brooke Army Medical Center în San Antonio.

Martorii au declarat că au auzit o rafală rapidă de aproximativ 20 de împuşcături. „S-a auzit de foarte aproape. Au fost împuşcături rapide, de la o armă semi-automată. Este devastator pentru un orăşel mic ca acesta” a declarat vânzătoarea unui magazin din apropierea bisericii, Carrie Matula, pentru postul tv CNN.

Pastorul Frank Buford de la biserica River Oaks, situată în apropiere, a spus că oamenii au început să se adune la un centru comunitar improvizat. „Încercam să rezistăm – suntem o comunitate puternică, avem o credinţă puternică,”  a declarat acesta reporterilor.

Buford descrie Sutherland Springs, un orăşel cu doar câteva sute de locuitori, ca fiind o comunitate cu legături strânse. „Avem un oficiu poştal, două biserici şi un magazin”. În timpul serviciului divin din dimineaţa de duminică, cineva a adus vestea că la biserica baptistă vecină are loc un atac armat. „Am început cu toţii să ne rugăm,”  a spus pastorul.

Pastorul First Baptist, Frank Pomeroy, şi soţia acestuia Sherri, erau plecaţi din oraş în momentul tragediei. Într-un răspuns transmis agenţiei Associated Press, Sherri Pomeroy  a spus că fiica lor în vârstă de 14 ani a fost ucisă în biserică.

Incidentul are loc la doar o lună după ce un alt atacator a deschis focul la un concert în aer liber în Las Vegas, ucigând 58 de persoane şi rănind alţi 546. Preşedintele Trump a refuzat să fie atras într-o dispută privind controlul armelor de foc, mulţumindu-se să-i viziteze pe cei răniţi şi să transmită rugăciunile sale pentru familiile victimelor.

Autorităţile speră să adune mai multe informaţii după ce vor viziona materiale video ce au fost înregistrate în interiorul bisericii.  Cei de la First Baptist aveau obiceiul de a-şi înregistra serviciile de închinare şi să le posteze pe YouTube. În înregistrările deja postate se vede că erau o biserică mică, cu mulţi copii, unde tuturor le plăcea să cânte cântări de laudă.

David Johnson, un localnic a cărui fiică locuia în apropiere de biserică, a spus că este copleşit de faptul că un asemenea act de violenţă s-a putut întâmpla într-o comunitate atât de liniştită. ,,Un astfel de atac este un şoc puternic, oriunde s-ar întâmpla,” a declarat acesta.

Traducere de Ionuţ Poteraş

 

Despre echipa stiri4u

informare spre transformare

Discuție

Comentariile nu sunt permise.

calendar

noiembrie 2017
L M M J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
%d blogeri au apreciat: